Zi de zi suntem tot mai mult timp parte din universul online, transferându-ne aici o mare parte dintre activități, pe plan personal și profesional. De la informare la shopping, de la banking la divertisment, fel de fel de activități sunt acum mai rapid și mai ușor de realizat, grație tehnologiei de ultimă generație. Gadgeturile conectate la internet ne fac să fim mai performanți, mai eficienți, să depunem mai puțin efort și să câștigăm timp – poate cea mai relevantă resursă în lumea modernă.
Pentru ca astfel de experiențe să fie integral pozitive, este extrem de important să acordăm maximă atenție detaliilor ce țin de siguranța noastră în mediul online. Ne referim desigur atât la protecția datelor personale, cât mai ales la tot ceea ce ține de datele financiare – conturi și carduri. Infracționalitatea cibernetică este la un nivel foarte ridicat, iar aceste tentative de fraudă devin tot mai inventive. Mereu sunt speculate lipsa de informare generală a utilizatorilor și lipsa de atenție la micile detalii, care pot face diferența între siguranță și vulnerabilitate.
Providerii de servicii, în ajutorul utilizatorilor
Din fericire, furnizorii de servicii online investesc masiv în creșterea securității platformelor pe care le operează (cu acces din browser sau din aplicații dedicate), pentru a evita orice situații nedorite.
Ne referim pe de o parte la bănci, companii de carduri și procesatori de plăți electronice, dar și la magazine online și alte tipuri de platforme web. Printre cele mai populare sunt cele de rezervări turistice (bilete de avion și cazare), dar și cele de streaming video cu filme și seriale sau cele cu jocuri din categoria online casino, pariuri sportive sau online poker și alte astfel de resurse de divertisment asociate categoriei de gambling. De menționat faptul că operatorii de jocuri de noroc licențiați investesc în permanență în securitatea datelor personale și a tranzacțiilor, astfel că experiența de joc este la un nivel maxim de siguranță, cel puțin la operatorii cu „ștate” vechi.
Utilizatorului îi este practic garantată securitatea deplină în timpul folosirii serviciilor, dar trebuie să fie totuși atent la anumite aspecte. Practic, tot ceea ce trebuie să facă este să nu acționeze el însuși în favoarea infractorilor cibernetici, să nu cadă pradă tentativelor de fraudă, prin oferirea involuntară a informațiilor sensibile. De altfel, providerii de servicii online transmit clienților în mod frecvent atenționări cu privire la bunele practici în materie de siguranță, recomandări care trebuie urmate pentru a se evita orice probleme.
Iată mai jos 7 sfaturi pentru a avea experiențe cât mai sigure pe internet, recomandări extrem de simplu de implementat în navigarea pe internet:
1. Folosește parole puternice și mai mult decât atât
Statisticile arată că mulți utilizatori încă folosesc online parole extrem de ușor de intuit. O parolă puternică trebuie să aibă cel puțin 8 caractere și să combine litere mari, litere mici, cifre și caractere speciale. Conturile de servicii virtuale sunt astăzi legate de contul de email și de numărul de telefon mobil, deci parolele uitate se pot recupera ușor, în caz de nevoie.
Mai mult decât parole complexe, iată și alt instrument de mare ajutor: autentificarea în doi pași sau cu ajutorul amprentei sau a recunoașterii faciale – variantă permisă de cele mai multe smartphone-uri moderne, chiar și de cele foarte accesibile ca preț.
2. Folosește antivirus și firewall
Nu uita de cele mai recente variante de antivirus și firewall, te pot feri de o mulțime de pericole pe internet! Descarcă update-uri și asigură-te astfel că ești în siguranță, mai ales pe laptop și PC, acolo unde navighezi probabil pe o mulțime de websiteuri, accesezi emailuri și atașamente, faci plăți online direct în browser.
3. Să fii la zi cu actualizările de browser și aplicații mobile
Cele mai noi versiuni de browser integrează protecție avansată cu privire la viruși și mai ales website-uri unde utilizatorii sunt vulnerabili. Poți primi atenționări de mare folos. De asemenea, pe mobil, acceptă mereu update-uri ale aplicațiilor în care ai încredere – vor fi rezolvate erori și eliminate unele vulnerabilități.
4. Folosește parole diferite
Evită să ai aceeași parolă pentru toate serviciile online pe care le folosești. Astfel, în cazul total nefericit în care parola ta a fost compromisă, eviți contaminarea în lanț prin expunerea celorlalte conturi ale tale.
5. Nu salva datele de autentificare în browser
Deși poate părea comod, este mai bine să nu oferi acces browserului la datele tale pentru log in pe diverse platforme. Un astfel de obicei te poate expune mai ales atunci când folosești alte dispozitive decât cele personale.
6. Evită serviciile WiFi publice, nesecurizate
Când accesezi un hotspot necunoscut, este posibil să îi oferi administratorului acces nu doar la ceea ce faci online, ci și la dispozitivul utilizat, eventual la camera web a acestuia. Unii infractori oferă astfel de servicii publice WiFi cu denumiri care, aparent, te fac să te gândești că ar fi legate de instituții de stat sau private – primării, hoteluri etc.
7. Învață să conștientizezi tentativele de fraudă
Ai primit emailuri cu răspunsuri sau comenzi despre care nu îți amintești să le fi lansat? Vești despre premii la concursuri la care nu ai participat? Ți se solicită poate autentificarea pentru a-ți confirma sau schimba date legate de conturi online, carduri sau alte astfel de produse? Pe social media sau în reclame online, vezi promisiuni prea frumoase pentru a fi adevărate? Cel mai probabil, toate acestea sunt tentative de fraudă de tip phishing.
Website-urile se pot clona ușor, emailurile se pot falsifica extrem de simplu. Atenție maximă la detalii și niciodată nu accesa linkuri din astfel de surse, pentru ca mai departe să descarci fișiere sau să te autentifici folosind parolele tale de acces.