Un minicar informational nou-nout si stralucitor, cu parbriz de aproximativ 1.3 Mp si o tasta verde drept acceleratie
Daca e sa vorbim de tehnologie de telecomunicatii, cea mai noua provocare disponibila in Romania este cea a unui telefon mobil 3G.
La cat de asteptat a fost pe piata romaneasca momentul in care iti poti vedea copiii sau iubitul la telefon, e bine sa stii ca cineva s-a urcat la volan pentru tine. Ca sa stii la ce sa te astepti.
Pentru multi utilizatori de GSM, noile telefoane 3G par mai mari, mai incomode, mai greu de utilizat. Cum spunea un prieten: „… la cate functii au, doar n-ai vrea sa incapa in buzunar!”. Pentru ca un telefon 3G ofera Internet de mare viteza, videotelefonie, aparat foto, posibilitatea de a realiza inregistrari video, mai precis ceva ce era science-fiction cu vreo cinci ani in urma, iar acum este realitate. O realitate nici scumpa, nici ieftina, accesibila ca pret, inaccesibila in multe zone din tara (asta deocamdata), adorata de cei care calatoresc des si isi uita camera acasa, urata din tot sufletul de barbatii infideli si asteptata cu sufletul la gura de vesnicii indragostiti. Dar ce posibilitati avem?
Deocamdata, serviciile 3G sunt accesibile abonatilor sau viitorilor abonati ai companiei Connex. Mai precis, daca deja suntem abonati la servicii GSM, putem sa optam pentru un SIM nou-nout cu capacitati 3G, indiferent daca ne cumparam telefonul compatibil de la dealerii Connex, de la alti vanzatori de pe piata sau din strainatate. Noii abonati pot opta direct pentru tot pachetul 3G de la Connex. Telefoanele disponibile 3G in oferta Connex sunt Motorola v975 (care costa 222 de dolari daca devenim abonati 3G) si Nokia 6630 (333 de dolari pret cu abonament 3G). Pentru viitorul apropiat, Connex promite lansarea comerciala pentru modelele: Nokia 6680 (363 $ pret cu abonament 3G), Sony Ericsson Z800 (333 $ pret cu abonament 3G) si Samsung Z130 (239 $ pret cu abonament 3G).
Nokia si Motorola, la indemana
Motorola v975
Plusuri:
– Stream foarte bun: imaginile afisate prin accesarea unui post local tv sunt suficient de clare, iar viteza de transmisie a datelor nu oboseste (nu este imagine ca la televizor, pentru ca nu veti gasi niciodata asa ceva, dar frame-urile sunt suficiente pentru a nu merge „in reluare” cum se spune).
– Camera este suficient de performanta pentru un telefon lansat anul trecut. Zoom-ul merge fara probleme, astfel incat te poti bucura de poze reusite (la o marime maxima de 640 x 480) sau de un film la 128 x 96.
– Card inclus.
– Meniu usor de utilizat.
– Functii suficiente si intuitive.
– Marimea telefonului este comparabila cu a multor telefoane GSM actuale.
Minusuri:
– Nu are infrarosu si bluetooth.
Nokia 6630
Plusuri:
– Camera foto: la 1.3 Mp pozele sunt suficient de clare si de bine realizate incat sa inlocuiasca cu brio multe din aparatele digitale existente pe piata romaneasca. Un amanunt important este functia de filmare secventiala foarte utila.
– Acest telefon este deja un smartphone, asta pentru ca are un procesor la 220 Mhz care-l ajuta in multe din aplicatiile instalate.
– Culorile ecranului: 65.000 si imagine vie, clara si vesela.
– Design placut, facilitati si meniu accesibil.
– Bluetooth.
– Card 64 MB inclus.
Minusuri:
– Nu permite apel 3G in adevaratul sens al cuvantului. Mai precis, acest telefon compatibil 3G are o singura camera in spate. Asadar, ca sa folosesti functia de apel video trebuie sa renunti la a-ti vedea interlocutorul daca vrei sa te vada el si viceversa. Exista o optiune, dar statica, un suport pentru telefon dotat cu camera.
– Telefonul vine cu un nou tip de memorie, astfel incat vechile tipuri de memorie nu se mai potrivesc.
– Nu are infrarosu.
Noutati 3G
– Comunicare vizuala: ai nevoie de telefon compatibil 3G. Tii mobilul in dreptul fetei si apesi tasta de video call (interlocutorul trebuie sa aiba si el telefon 3G). Cand receptionezi un apel video, ai doua variante: daca vrei sa vorbesti si sa fii vazut, apesi butonul de acceptare a apelului, dar in cazul in care nu vrei sa deconspiri locul in care te afli, inainte de a accepta apelul poti sa inchizi camera.
– Video international: apeluri video poti efectua si catre prietenii din strainatate, mai precis catre abonatii retelelor Mobilkom (Austria), Vodafone (Germania), SFR (Franta), Vodafone Italia (Omnitel), Vodafone (Portugalia) si Swisscom (Elvetia).
– Roaming „pe fata”: cand pleci in strainatate, ai posibilitatea de a initia si de a receptiona apeluri video.
– Muzica si divertisment: poti descarca si asculta pe mobil muzica de la aproape toate casele de discuri prezente in Romania, clipuri video cu cele mai noi hituri de la Voltaj, Vama Veche, HiQ si multi altii. Connex ofera si continut de divertisment, prin „Cronica Carcotasilor”, informatii din sport, scoruri de fotbal si imagini din campionatele nationale de fotbal. Daca ai 3G, mai poti incerca si cele 3.500 tonuri de apel, 100.000 melodii in versiune integrala pentru descarcare, 2.500 sunete de apel reale si cel putin 170 de materiale video pentru descarcare – toate acestea vor fi disponibile prin Connex.