Dunarea curge lin, valsul insufleteste zidurile masive ale fostului Imperiu. Bine ati venit la Viena ! Te relaxezi in atmosfera cladirilor de epoca, savurezi racoarea unei terase de vara sau alergi prin Prater. Nu-i timp de plictiseala.
Centrul Vienei contine atata istorie, ca nici nu stii de unde sa incepi ca sa vizitezi tot ce se poate vedea. Oricum, nu se poate rata Stephansplatz, o zona exclusiv pietonala, dominata de batrana si impozanta catedrala, aproape imposibil de pozat cu un aparat foto obisnuit.
E plin de turisti, se organizeaza tot felul de spactacole in aer liber, poezie, numere de acrobatie, sesiuni ad-hoc pe teme de religie, literatura si multe altele. Se permite intrarea in catedrala, unde veti gasi liniste, racoare, solemnitate. Dupa obiceiul catolic, se ia apa sfintita dintr-o vaza imensa si se face cruce cu degetele umede.
Afara ne asteapta calesti gata sa ne duca oriunde in oras. Caii, voinici, foarte bine ingrijiti, au urechile protejate cu panza, iar vizitii poarta costume de epoca.
20 de euro, suficienti pentru o masa
Nimeni nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu foamea sau setea. Locul e intesat de restaurante pentru toate gusturile si buzunarele. Bucatarie locala – cu snitele si bere, cu 20 de euro consumi cat sa nu regreti ca ai dat banii (suntem, totusi, intr-unul din cele mai vestite orase occidentale), dar si localuri mai ieftine.
Exista si carciumioare cu specific oriental (chinezesti, japoneze), dar si fast-food-uri unde cumperi un sandwich cu peste la 2 sau 3 euro. Austriecilor le place sa manance vara in terase deschise, intr-o atmosfera de calm si relaxare.
In aceeasi zona mai prezinta interes Schwarzenbergplatz, un cerc imens cu banci si fantani arteziene si ceva mai incolo – Burggarten. Asta da parc! Cu cladiri medievale, cu imense intinderi de iarba unde oamenii citesc, fac plaja, discuta sau mediteaza. Culmea, in urma lor, nu ramane nici o bucata de hartie sau vreun recipient de plastic.
Pe o raza de cateva sute de metri distanta, alte obiective: Heldenplatz si doua muzee (Kunsthist si Naturist), ale caror cladiri de asemenea incap foarte greu in poza.
Linistea din Belvedere
Dar, daca vreti sa va intoarceti in timp cu vreo 200 de ani intr-un loc unde auziti si bazaitul insectelor, atunci intoarceti-va pe Ungargasse, faceti imediat dreapta pe Rennweg si intrati la Palatul Belvedere.
Urcati niste scari strabatand alei cu verdeata tunsa perfect, salutati leii de piatra care va privesc reci, in tacere si admirati unul dintre cele mai reusite monumente arhitectonice din lume.
Sunteti la Viena, ar fi o pierdere sa nu vizitati Palatul Schonbrunn. Din centru puteti ajunge cu taxiul (vreo 15 euro), dar e preferabil s-o luati pe jos, ca nu dureaza mai mult de doua ore, pe un traseu simplu. O tineti pe Linke Wienzeile pana se bifurca pe strada care duce chiar la complex.
Intre timp, ati trecut si printr-o portiune exotica intinsa pe 300-400 de metri, un urias targ ca o oaza de orientalism in inima Europei. Chiar asa se numeste, Orient Bazar si aduna toate natiile Estului, cu covoare, obiecte de decor, mobilier, portelanuri, incaltaminte, imbracaminte. Printre acestea si tricouri ale echipelor de fotbal celebre.
Acasa la Habsburgi
La Schonbrunn va intampina un corp de cladire vechi, inauntrul caruia se vand plante ornamentale. Urmeaza un careu descris de celelalte aripi si bine ati venit acasa la familia de Habsburg! Pe un perete urias, arborele genealogic, cu portretele tuturor componentilor.
Gazda-mare, cum ar zice ardelenii: intemeietorul Rudolf I, incoronat la 1273. La interior, camere cu mobilierul pastrat in stare perfecta si holuri amenajate ca mici magazine de suveniruri. Iatacul preferat al Mariei Theresa este protejat cu o usa transparenta. Dintr-un tablou, imparateasa isi priveste oaspetii cu un aer martial. Austriecii nu vor uita niciodata vremurile cand si-au impus stilul in Europa.
In curtea palatului, caii tropotesc amical, inhamati la nelipsitele trasuri imperiale, iar fanfara ofiterilor in costume de epoca intoneaza valsuri de Strauss.
Sport printre copaci
Vienezii au spirit de sportivi. In partea opusa a orasului, intre Donaukanal si Dunarea propriu-zisa, se intinde cartierul Prater. O imensitate de spatii verzi, strabatute de alei pe care alearga oameni de toate varstele.
Animatia din jurul stadionului Ernst Happel sugereaza un fel de Daciada spontana, o lectie de educatie fizica fara program si fara profesori. Acolo daca ai 75 de ani si faci jogging cu castile pe urechi nu te considera nimeni excentric. Daca iti aprinzi o tigara, risti sa pari picat din Luna.
Calatoriti prin Austria cu trenul!
„Va recomand sa calatoriti cu trenul, pentru a vizita pe indelete toata Austria. Viena, Graz, Salzburg sunt orase unde merita sa popositi, iar daca va place muntele, trebuie sa ajungeti si la Innsbruck”, spune Wolfgang Ruttenstorfer, Chairman&CEO la OMV.
El va petrece vacanta de anul acesta in tara lui natala, fiind nerabdator sa inoate in lacul Worther.
„Sejurul va dura mai mult de doua saptamani. Inca nu am stabilit bugetul, dar probabil ca va fi destul de mare, pentru ca ne vom caza la un hotel scump, ca sa beneficiem de toate facilitatile”.
In varsta de 55 de ani, Ruttenstorfer este casatorit si are trei copii.
Preturi vieneze:
– un snitel cu cartofi: 8-12 euro;
– o bere: 2 euro;
– un pahar de vin: 3-4 euro;
– ciocolata: 2-5 euro;
– un drum cu taxiul din centru la aeroport: 25 euro;
– 1 kg de nectarine de la Billa: 1,5 euro;
– un ziar: 1 euro;
– suvenir de la Palatul Schonbrun: 2-20 euro.
Cu cat si cu cine sa vezi Viena
– 159 E. Pretul include sejur cu doua nopti cazare in camera dubla si mic dejun inclus la Hotel Stadhalle 3*, Vienna Card pentru 72 ore, tur de oras 1/2 zi cu vizitare Palat Schonbrunn, 1 bilet de intrare la Galeria de arta Albertina, o cafea si o prajitura in traditionala Cafe Schwarzenberg. Prin CMB Travel.
– 225 E/pers. Pret bilet avion CSA, Bucuresti-Viena si retur. Taxa de aeroport: 112 E/pers.
– 330 E/pers. Pret bilet avion TAROM Bucuresti- Viena si retur. Taxa de aeroport: 62 E / pers. Prin CMB Travel.
De ce le merge bine
O vorba romaneasca zice ca viata e frumoasa cand stii sa ti-o faci. Trebuie sa recunoastem ca la austrieci, se poate respira in spatiul public.
Vezi terase pline, dar nu auzi betivani urland sau incaierandu-se. Femeile stau la plaja in parcuri, iar barbatii trec pe langa ele fara sa le priveasca macar, daramite sa le agreseze.
Toti cainii circula tinuti in lesa de stapani. Ziarele se vand fara vanzatori: cumparatorii le iau din niste pungi agatate de stalpi si pun banii in cutiile montate special.
Chelnerul care primeste 1 euro ciubuc (salariul mediu intrece 1.200 euro), iti multumeste politicos.
Cu circulatia chiar nu apar nici un fel de probleme. Cand semaforul se face verde, puteti fi siguri ca totul e verde pe acea directie, indiferent cat de lunga e artera.