In cazul unei crize economice profunde bancile vor confisca toate depozitele romanilor
Potrivit blogului Efemeride.ro, sistemul bancar din Romania a intrat din luna August sub juridiscitia sistemului bancar al Uniunii Europene, care potrivit Reuters prevede ca orice tara inclusa in Conventia sistemului bancar Bail In sa se supuna noilor reglementari bancare adoptate deja in multe tari din cadrul Uniunii .
Astfel, orice institutie bancara din Romania poate absorbi economiile existente in conturile bancare romanesti, pentru a putea scapa de insolventa in cazul unui cataclism financiar de durata. Sistemul Bail In existent deja in tari ca Cipru sau Grecia, unde foarte multi deponenti si-au vazut economiile depuse la banci confiscate fara a se respecta un prag minim al depunerilor.
Incepand cu luna August liderii bancilor mondiale aflati al Bruxelles si Strasburg au oficial toate parghiile financiare in mana, iar din randul tarilor cu risc marit de confiscare a depunerilor bancare fac parte oficial Romania, Italia, Franta,Bulgaria, Malta, Polonia, Suedia. Sistemul bancar Bail In prevede in linii mari confiscarea depozitelor bancare ale cetatenilor din cadrul acestor tari fara returnare sau esalonare ulterioara, in cazul unui cataclism financiar mondial.
Cu alte cuvinte, romanii sunt potentiale victime, iar analistii economici europeni recomanda o gestionare mai simpla a banilor fie prin retragedri masive fie prin tezaurizarea lor in aur sau alte valori neperisabile, care inlatura in mod coerent acest risc major. Grecia si Cipru sunt cele mai pertinente exemple in acest sens, mai adauga cei de la efemeride.com, iar un eventual colaps financiar mondial ar duce la ruinarea tuturor deponentilor din Uniunea Europeana.
Germania pare a fi cea mai interesata in aplicarea sistemului Bail In, deoarece in caz contrar datoria externa gigantica ar duce la blocaje economice. Nici cele mai puternice 6 banci din SUA nu se afla intr-o situatie economica prea roza, fiind expuse la derivate adica la mecanisme speculative ce pot conduce la pierderea a peste 278 mii de miliarde in cel mai scurt timp in conditiile in care cei de la Bruxelles si Strasbourg au interese comune in falimentarea grabita a adversarilor cu potential pe piata concurentei.