Scrie pentru noi

AcasăBanii PubliciRomanii vor castiga euro de abia in 2015

Romanii vor castiga euro de abia in 2015

Ultimele articole

Autorizația de mediu vs. autorizația integrată de mediu: care sunt principalele diferențe

Ai nevoie de o autorizație de mediu pentru afacerea ta? Dar știi cu exactitate ce...

Este momentul să modernizezi depozitul firmei tale: 3 investiții pe care trebuie să le faci cât mai curând

Orice afacere are nevoie de spații destinate desfășurării activităților specifice firmei. În funcție de...

Cand ii intrebi cand va adopta Romania moneda euro, oficialii UE si cei ai Bancii Centrale Europene zambesc enigmatic. Despre acest subiect le e din ce in ce mai greu sa faca predictii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a previzionat ca Romania va trece la euro in intervalul 2013-2015. Isarescu se bazeaza pe un calcul matematic: de la momentul intrarii in UE, noile state membre au nevoie in general de sase ani pentru a se pregati sa digere noua moneda. Experienta recenta a „celor trei mari” din noul val de integrare arata ca se poate astepta si mai mult.

Dintre cele 15 tari care faceu parte din Uniunea Europeana pana la 1 mai 2004, doar 12 erau in zona euro, Marea Britanie, Danemarca si Suedia pastrandu-si monedele nationale. Dintre noile state membre, unele sunt mai avansate decat celelalte pe drumul spre euro. Este cunoscut deja faptul ca fruntasele Cehia, Polonia si Ungaria vor adopta moneda euro mai tarziu decat celelalte. Cum dimensiunile acestor tari sunt mai mari, si problemele lor sunt mai multe si deficitele lor bugetare sunt mai ridicate. Slovenia, Lituania si Estonia sunt mai avansate in acest proces si au sanse sa treaca la euro in 2007 daca vor asigura independenta deplina a bancilor nationale si le vor asigura integrarea in sistemul european. La fel, Ciprul tureaza motoarele pentru a prinde 2007 drept data pentru adoptarea noii monede. Polonia si-a fixat ca tinta 2009, la fel ca Slovacia, iar Cehia si Ungaria, 2010.

Ce urmeaza dupa 1 ianuarie 2007

Dupa intrarea in UE, Romania va trebui, pentru inceput, sa se incadreze, timp de minimum doi ani, in asa numitul program ERM 2 (Mecanismul Ratelor de Schimb 2), care presupune o variatie a cursului de schimb al leului in raport cu moneda euro de maximum +/- 15%, fata de un curs de schimb mediu, care va fi stabilit pana la data aderarii. Apoi, pentru a adopta moneda unica europeana, Romania va trebui sa se conformeze celor cinci criterii de convergenta de la Maastricht, enumerate mai jos. Una dintre cele mai spinoase probleme pentru Romania este coborarea ratei inflatiei, astfel incat aceasta sa fie cu maximum 1,5% mai mare decat media acelor state UE care au cea mai mica rata a inflatiei. Rata inflatiei in 2004 a fost scrisa in premiera cu o singura cifra: 9,3%, dupa ce in decembrie 2000 ea fusese de 40%, iar in august 2003 de 14%. In acest sens, oficialii Uniunii Europene recomanda Romaniei prudenta in politicile salariale, o mai buna colectare a veniturilor la bugetul de stat, reducerea ratelor dobanzilor si o stricta disciplina financiara, in general. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, vom putea castiga si plati in euro prin 2013-2015. Bulgaria ar putea adopta moneda unica europeana cu cinci ani mai devreme, dupa cum a promis guvernatorul bancii centrale din aceasta tara, Ivan Iskrov.

Cum se pregateste o campanie euro

In Europa, campaniile de informare premergatoare introducerii monedei unice au fost ample si costisitoare. Aproximativ 800 de milioane de euro s-au cheltuit pentru a-i obisnui pe europeni cu noua moneda, sau, mai bine spus, pentru a-i dezobisnui de cea veche. Specialistii in comunicare de la Bruxelles, folositi in astfel de campanii de informare, recomanda ca autoritatile sa dea maximum cinci-sase mesaje pentru a creste gradul de sustinere al euro. Cu sase luni inainte de E-day (ziua in care bancomatele vor varsa bancnotele instelate), oamenilor va trebui sa li se raspunda la intrebari concrete, gen „Ce se va intampla cu salariul meu?”. Un alt mesaj important, care va fi dat in ultimele patru luni, trebuie sa fie legat de forma, dimensiunea si elementele de siguranta ale bancnotelor si monedelor. Potrivit unor statistici europene, in acest moment, 80% dintre cei chestionati spun ca au vazut cum vor arata noile bancnote, iar 70% au vazut noile monede. Principala teama a oamenilor, fie ca acestia locuiesc in Franta, Germania sau Italia, este legata de cresterea preturilor. Dar cresc, intr-adevar, preturile o data cu schimbarea monedei nationale? Experienta unor tari spune ca da. De pilda, in Italia, preturile au crescut cel mai mult, cu 0,7% fata de restul Europei, care a stabilit o medie a cresterii la 0,3%. S-a observat ca preturile cresc, in special, in micile magazine si buticuri, in restaurante, hoteluri si cafenele.

„Trecerea unilaterala la euro fara consimtamantul UE este astazi exclusa. (…) Chiar presupunand ca un acord politic in acest sens ar putea fi obtinut, ramane o intrebare capitala: in ce masura sectorul real din economia romaneasca va fi pregatit sa faca fata de timpuriu unei politici monetare comunitare, elaborata la Frankfurt pe Main?”
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Cele cinci conditii pentru a intra in zona euro

1. Raportul intre deficitul public si produsul intern brut nu trebuie sa depaseasca 3%.

2. Datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB.

3. Existenta unei stabilitati de durata a preturilor si a unei rate medii a inflatiei, urmarite pe o perioada de un an inainte de efectuarea verificarii, care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% rata inflatiei din cele trei state membre avand cea mai mare stabilitate a preturilor.

4. Rata dobanzii nominale pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% pe cea realizata de primele trei state membre cu cele mai bune performante in stabilitatea preturilor.

5. Marjele de fluctuatie normale stabilite prin mecanismul cursului de schimb in Sistemul Monetar European trebuie sa fi fost respectate fara mari presiuni, cel putin in cei doi ani premergatori verificarii.
Sursa: Centrul de informare al Delegatiei Comisiei Europene

Banca Centrala Europeana isi face sediu de jumatate de miliard de euro

De la etajul 30 al cladirii centrale a Bancii Centrale Europene au cea mai buna panorama a orasului Frankfurt. Aici, intr-un birou spatios, se intalnesc ei, bancherii care imparatesc taramul euro.

O cladire de birouri in care liftul silentios te urca lin, in cateva secunde, la ultimul etaj. Un conglomerat etnic, din toate colturile Europei, vorbind o singura limba, engleza, si inchinandu-se la un singur zeu, moneda euro. Peretii de pe holuri sunt tapetati cu tablouri de arta moderna. Irlanda si-a rezervat un intreg coridor. Un altul este impartit de artistii noii Europe – cehi, slovaci, maltezi, unguri, sloveni au fost nevoiti sa raspunda provocarii de a ilustra un proverb national. Lipsesc romanii. Spre deosebire de vecinii lor care s-au sculat de dimineata, ei au fost mai lenti si n-au ajuns inca la Banca Centrala Europeana, nici pe holuri si cu atat mai putin in birouri.

Consiliul inteleptilor

Pentru romani, moneda euro este inca un proiect indepartat. In momentul in care Romania va trece la euro, Banca Centrala Europeana va reprezenta un loc din ce in ce mai familiar pentru noi. In prezent, actionarii BCE sunt cele 12 banci nationale care fac parte din zona euro. Actionarul principal este Bundesbank-ul, un fapt care vine sa confirme pozitia Germaniei ca motor economic si financiar al Uniunii Europene. Banca Centrala este condusa de un consiliu general, format din guvernatorii tuturor bancilor centrale nationale, care se intalnesc de patru ori pe an. La nivel executiv, functioneaza un consiliu restrans, alcatuit din 12 guvernatori din zona euro si sase reprezentanti ai BCE. Oameni platiti cu salarii foarte mari, dar care-si merita fiecare cent castigat. De altfel, nici nu este foarte greu sa greseasca grav. Banca nu are cum sa mearga in pierdere, ne-au spus oficiali ai institutiei, deoarece detine un monopol asupra emiterii de bancnote euro. Profitul este „urias” si el este distribuit in proportie de 8% catre BCE si 92% catre bancile nationale.

Cati centi costa 100 de euro?

Raspunsul este simplu: 10 centi. Atat costa producerea a 100 de euro, cu toate elementele de siguranta specifice acestei bancnote. Cu cat cantitatea de bancnote produsa este mai mare, cu atat sunt mai scazute costurile. Pentru falsificatori, investitia pentru a produce euro este insa foarte mare si devine rentabila doar daca se produce o cantitate considerabila. Cel mai des sunt falsificate bancnotele de 50 de euro. Cele mici, de 5 sau 10 euro „nu renteaza”. Cele mari, de 500 de euro, ar renta, dar elementele lor de siguranta sunt mai multe si, in cazul retailerilor, exista o tendinta generalizata de a verifica autenticitatea bancnotelor de valori ridicate. Cele mai multe bancnote falsificate s-au descoperit in 2003, iar in 2004 piata falsurilor in euro a scazut, potrivit oficialilor BCE.

Bancheri chiriasi

Credeti sau nu, cei 1.350 de angajati ai Bancii Central Europene lucreaza in trei zgarie-nori inchiriati in centrul Frankfurtului. Sefii bancii au dezbatut in lungi sedinte ca nu da bine ca banca-fanion a Europei sa stea in chirie. De aceea, in suburbiile metropolei se va ridica, in perioada urmatoare, o cladire impozanta, a carei valoare vorbeste de la sine: o jumatate de miliard de euro.

Ultimele articole

Autorizația de mediu vs. autorizația integrată de mediu: care sunt principalele diferențe

Ai nevoie de o autorizație de mediu pentru afacerea ta? Dar știi cu exactitate ce...

Este momentul să modernizezi depozitul firmei tale: 3 investiții pe care trebuie să le faci cât mai curând

Orice afacere are nevoie de spații destinate desfășurării activităților specifice firmei. În funcție de...

10 criterii care cresc valoarea unui imobil – inclusiv utilizarea profilelor din aluminiu

Investițiile imobiliare au devenit un domeniu de interes major atât pentru cumpărători, cât și...

Top domenii de activitate pentru care certificarea ISO 9001 este o modalitate de a se detașa de competiție

Într-o lume în continuă schimbare și într-o piață competitivă, întreprinderile trebuie să găsească modalități...

Mai multe articole similare

Autorizația de mediu vs. autorizația integrată de mediu: care sunt principalele diferențe

Ai nevoie de o autorizație de mediu pentru afacerea ta? Dar știi cu exactitate ce...

Este momentul să modernizezi depozitul firmei tale: 3 investiții pe care trebuie să le faci cât mai curând

Orice afacere are nevoie de spații destinate desfășurării activităților specifice firmei. În funcție de...

10 criterii care cresc valoarea unui imobil – inclusiv utilizarea profilelor din aluminiu

Investițiile imobiliare au devenit un domeniu de interes major atât pentru cumpărători, cât și...