Adolescenta este varsta la care tinerii se confrunta cu multe schimbari, atat fizice si emotionale, cat si psihice, se vad nevoiti sa devina responsabili si sa ia decizii in legatura cu viitorul lor. Toate aceste lucruri ii sperie, toate aceste shimbari se reflecta in comportamentul lor, dar si in performantele scolare, insa parintii ar trebui sa fie langa ei, sa ii inteleaga si sa ii sprijine. Acestea sunt cateva dintre concluziile intalnirii „Adolescentii, intre scoala si viata”, un eveniment Intre noi, parintii.
Fotografii: Intre noi, parintii
La fiecare eveniment din seria discutiilor Intre noi, parintii ne bucuram sa intalnim din ce in ce mai multi parinti de adolescenti interesati sa isi imbunatateasca relatia cu copiii lor si sa afle lucruri noi despre cum ii pot sprijini mai bine. Si de aceasta data am avut alaturi foarte multi parinti deschisi sa discute si sa afle raspunsuri la problemele pe care le au cu adolescentii lor.
„Astazi vorbim despre adolescentul emergent, care vrea sa ajunga repede adult, dupa care nu mai vrea sa isi asume responsabilitatile pe care noi am vrea sa le ia. Nu mai vor sa fie adulti, unii vor in continuare sa fie copii”, a spus psihologul Aurora Liiceanu.
Ping-pong intre scoala si familie
Exista trei parti implicate in educatia si formarea adolescentului: copiii, parintii si scoala. Dar nu trebuie sa uitam nici de media, care are un rol deosebit de important si un impact foarte mare in ziua de astazi. Foarte multi copii se uita la televizor, petrec multe ore pe internet, iar mijloacele de informare in masa le influenteaza mult dezvoltarea intelectuala si comportamentala.
„In ziua de astazi copiii nu se duc la scoala cu placere. Ceea ce le face intr-adevar placere este socializarea, sa discute cu tineri de varsta lor despre gusturi, preferinte etc. Exista o bariera intre generatii, iar parintii nu se uita in adancul inimii lor, sa vada ca nu au rabdare sa discute cu copiii lor, aruncand responsabilitatea pe scoala. Astfel, intre scoala si familie se arunca mingea de colo colo, iar copiii simt asta”, a spus Aurora Liiceanu. Pentru ca simt ca nu sunt ascultati si intelesi, tinerii se apropie de gasca, de prietenii lor, cu care impartasesc lucruri comune.
„Copiii din ziua de astazi vor imediat rezultate, iar daca nu obtin, fie se retrag, fie discuta cu cei de seama lor si de aici apar conflictele cu parintii”, a spus Daniela Kammrath, Chief Inspirational designer 121.ro.
Trebuie sa starnim interesul copiilor pentru scoala
In formarea si educarea tinerilor ar trebui ca sarcinile sa se imparta in mod egal intre familie si scoala. „Este o metafora foarte frumoasa: copilul este copacul, iar familia este vremea. Depinde de familie cum creste copilul. Baza se pune in primii ani de viata, iar problemele nerezolvate in copilarie rabufnesc in adolescenta”, a spus psihoterapeutul Simona Tofan. Ea a explicat cat este de importanta imaginea despre scoala cu care copilul pleaca la drum, ce i se spune acestuia despre activitatile de acolo, despre ce se va intampla si care vor fi reponsabilitatile lui. „Reprezentarea scolii este foarte importanta. Copiilor nu li se explica clar ce se intampla acolo, unii parinti ii trimit pe copii la scoala pentru ca trebuie. Parintii ar trebui sa ii trezeasca interesul copilului pentru scoala”, a subliniat Simona Tofan.