Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a elaborat un proiect de act normativ pentru derularea si finalizarea privatizarii cu investitorii strategici E.ON Energie AG si CEZ a.s., stabilita pentru toamna acestui an.
Proiectul, se refera la ajustarea pretului de cumparare pentru filialele Electrica Moldova si Oltenia si la dreptul de optiune de vanzare sau cumparare pentru actiunile detinute de Electrica SA la cele doua filiale.
Valoarea de ajustare a pretului de cumparare pentru Electrica Oltenia, care urmeaza sa fie achizitionata de germanii de la E.ON, va reprezenta 51 la suta din diferenta dintre valoarea activului net, cum este in bilantul corespunzator datei finalizarii si valoarea activului net al societatii reflectata in situatiile financiare la data de 31 decembrie 2003.
Pentru Electrica Moldova, valoarea de ajustare a pretului de cumparare inseamna 51 la suta din diferenta dintre valoarea datoriilor nete, asa cum este prezentata in bilantul corespunzator datei de 31 decembrie 2004 sau datei finalizarii, daca partile convin astfel, si valoarea datoriilor nete ale societatii, prezentate in situatiile financiare la 31 decembrie 2003.
Pentru fiecare societate, plata pentru actiunile se face printr-un cont escrow* pentru pretul de cumparare, deschis si administrat de agentul escrow* – BRD Group Societe Generale in beneficiul Electrica, iar plata destinata majorarii capitalului social se face in contul escrow* deschis si administrat de agentul escrow in beneficiul fiecarei filiale in parte.
Escrow – document, obligatiune sau orice alt angajament scris, cedat catre un tert, sa fie pastrat de acesta pana cand un act este intocmit sau anumite conditii sunt indeplinite, si apoi este acordat beneficiarului.
Contractul de privatizare pentru Electrica Moldova cu E.ON Energie a fost semnat pe 4 aprilie, prin vanzarea-cumpararea de actiuni reprezentand 24,62 la suta din capitalul social existent si prin subscrierea in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social a unui numar de actiuni nou emise pana la 51 la suta.
Conform prevederilor nu vor forma obiectul dreptului de optiune pentru vanzare actiunile ce vor fi cumparate de salariati, pana la 31 decembrie 2007, in cazul Electrica Moldova, respectiv pana la implinirea unui termen de trei ani de la data finalizarii, in cazul Electrica Oltenia SA.