Burgerii reprezintă un preparat fascinant şi preferat de majoritatea gurmanzilor din România şi de peste tot în lume, uşor de găsit şi cu un gust deosebit. Burgerii au devenit un obicei alimentar zilnic pentru americani, dar şi pentru alţi oameni din diferite state ale lumii pentru că sunt foarte uşor de consumat, mai ales pentru cei care au o viaţă foarte activa sau pentru cei care sunt mereu pe drumuri ori au un job foarte solicitant.
A găsi un burger în Piatra Neamţ cu un gust deosebit nu este dificil, este o misiune relativ simplă, iar dacă este şi sănătos, şi săţios, are toate calităţile necesare unui burger reuşit!
Ce nu ştiai despre burgeri?
Sunt câteva lucruri pe care cu siguranţă oamenii nu le cunosc despre burgeri, deşi îi consumă în mod constant:
- denumirea de burger este o prescurtare de la hamburger, nume care provine de la fripturile din Hamburg, introduse în SUA de imigranţi nemţi;
- popularitatea burgerilor a început să crească o dată cu introducerea lor la târgul ST. Louis World în anul 1904;
- americanii consumă într-un singur an 50 de miliarde de burgeri. În România, această cifră este mult mai mică, dar consumul a început să crească în mod substanţial o dată ce oamenii au înţeles că acest fel de mâncare nu este toxic sau nociv şi că, dacă este preparat din ingrediente de calitate, nu este nesănătos;
- cel mai mare hamburger a fost produs în anul 1982 şi cântărea 1628 kilograme;
- conform specialiştilor, hamburgerii consumaţi de americani într-un an, aşezaţi în linie fac ocolul Pământului de 32 de ori;
- prima atestare documentară a burgerilor este în anul 1900 în New Haven, Connecticut;
- primul restaurant vindea burgeri la 5 cenţi în anul 1921;
- topul vânzărilor de burgeri este deţinut de Mcdonald’s care vinde 75 de burgeri pe secundă în întreaga lume;
- cel mai scump burger din lume costă 5000 de dolari şi era preparat din trufe negre, foie gras şi carne Kobe de vită.
Istoria burgerilor
Istoria celui mai fotografiat fel de mâncare şi postat pe Instagram, bugerilor, începe în secolul 19, când emigranţii germani din Hamburg au ajuns în America şi au adus cu ei burgerii cunoscuţi sub numele de friptură de Hamburg.
Practic, burgerii aşa cum arată acum, din carne de vită strânsă în chiflă au fost inventaţi între anii 1885 şi 1904. Fiind creaţi ca şi fel de mâncare de tip street food, burgerii îşi păstrează acest stătut şi tradiţie, răspândindu-se în toată lumea în următorul secol ca şi rezultat al globalizării şi apariţiei lanţurilor fast food.
Burgerii au fost asociaţi pentru prima dată cu cartofii prăjiţi în anul 1948 când fraţii Maurice şi Richard Mcdonald au transformat restaurantul lor într-un imperiu. De la produsele pe bază de carne de vită, s-a ajuns la hamburgeri din curcan, pui, porc, chiar şi burgeri vegetarieni, un preparat foarte respectat care se găseşte în majoritatea restaurantelor care se respectă.