Desigur ca fiecare parinte doreste pentru copilul sau ce este mai bun. De aici, putem extrapola ideea la orice activitate a copilului tau. Fiecare persoana doreste ca cel mic sa aiba camera curata, in ideea in care acest lucru il va ajuta sa se organizeze mai bine si deci sa fie mai eficient.
Desi poate parea ca iti cicalesti copilul cu aceste activitati, e bine sa stii ca e indicat ca el sa fie ordonat in ideea in care se va organiza mai bine in viata. Ordinea il ajuta si sa invete mai bine, sa ramana concentrat pe un singur lucru si sa evite sa fie distras.
Bineinteles, nu este acum vorba de ordinea de tip cazon; fiecare persoana isi poate ordona lucrurile altfel si fiecare persoana poate gasi mai eficienta o asezare a lucrurilor decat alta. De aceea, daca el spune ca si-a facut ordine, dar nu corespunde cu asteptarile tale, nu incerca sa ii impui stilul tau, ci pur si simplu incearca sa-i sugerezi ce ti se pare tie mai potrivit.
A fi organizat si ordonat nu tine, insa, numai de camera sau de dulap ori birou; este o trasatura a personalitatii, care se poate educa de catre parinti. O minte organizata nu apare din senin; pentru ca cei mici invata cel mai mult de la parinti si de acasa, e nevoie ca si tu sa-i oferi copilului impresia ca esti organizata (si ar fi ideal sa fii 🙂 ) si sa il inveti tu sa fie organizat. Acest lucru tine de modul in care tu il inveti sa faca lucrurile. Iata o lista de lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca ai un copil organizat si ordonat:
– Asigura-te ca cel mic nu este distras. Atunci cand vorbesti cu el, nu-i da sansa de a nu te asculta pentru ca asculta radio sau se uita la televizor. Astfel, il vei ajuta sa-ti acorde toata atentia lui. Fii atenta si la limbajul nonverbal, pentru a sti cand nu te mai asculta.
– E important sa stai la acelasi nivel cu el cand ii vorbesti, pentru ca astfel nu va avea impresia ca e certat si va fi mai atent la ceea ce ii spui. – El trebuie sa invete si sa fie un bun ascultator. Comportamentele despre care scriam mai sus – se lasa usor distras, limbajul nonverbal il da de gol cum ca nu te mai asculta – pot trece neobservate acasa, insa ele pot sa-i afecteze comportamentul la scoala. Asa ca tu trebuie sa il inveti si cum sa fie un ascultator bun.
In cazul in care copilul este prea agitat, suparat sau distras, incearca sa:
– Iei o pauza. Spune-i: ‘Stai aici un minut, linisit, si vorbim cand vei fi mai calm’.
– Indepartezi elementul care il distrage. Spune-i: ‘Hai cu mine in cealalta camera, vreau sa iti arat ceva’.
– Folosesti un ton calm si sa-i atragi tu atentia. Spune-i, cu vocea calma: ‘Nu-mi place cum imi raspunzi. Trage aer in piept si calmeaza-te.’
– Incearca sa creezi activitati amuzante, pe care copilul sa vrea sa le faca, ce il pot ajuta sa se concentreze mai bine. Un mod excelent de a face asta este gatitul; pentru ca el va fi nevoit sa respecte o reteta si niste pasi si sa se concentreze, invatand in acelasi timp sa respecte o metoda de lucru anume. In timp ce gatiti impreuna, vorbeste cu el, intreaba-l ce face dupa ce termina pasul unu, doi si asa mai departe. Intreaba-l la ce ii folosesc anumite ingrediente si ustensile, ajutandu-l astfel sa se concentreze pe ceea ce are de facut.
A tine minte anumite instructiuni si procesarea sirului de evenimente sunt lucruri importante pe care copiii trebuie sa invete sa le dezvolte, mai ales intr-un mediu scolar. Copilul va primi tot felul de instructiuni care necesita ca el sa faca anumite lucruri intr-o anumita ordine. Vei fi uimita de cat de bine se va organiza el dupa ce tu deja il vei fi invatat aceste lucruri acasa! In plus, vei fi fericita sa vezi ca el va avea si rezultate mai bune la scoala si vei fi mandra de el si de modul in care stie sa se organizeze.