Scrie pentru noi

AcasăAfaceriIMM-urile au nevoie de simplificarea procedurii de obtinere a creditelor

IMM-urile au nevoie de simplificarea procedurii de obtinere a creditelor

Ultimele articole

Cand sa deschizi conturi de economii pentru copii

Introducere: Importanța economisirii timpuriiDeschiderea unui cont de economii pentru copii este un pas crucial...

Blaturi pentru mobila de bucătărie: sfaturi utile pentru o alegere inspirată

Alegerea blatului de bucătărie poate părea o provocare, dat fiind că trebuie să îmbine...

Intreprinderile mici si mijlocii au preluat o mare parte din fostii angajati din sectorul de stat. Desi au avut un efect benefic pentru economie, IMM-urile nu au beneficiat de vreun sprijin din partea statului, pana in urma cu cativa ani.

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a capatat o importanta strategica pentru economia romaneasca in ultimii 15 ani. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca majoritatea intreprinderilor – ca numar – sunt de aceste dimensiuni. Ideea a mai cfost acreditata si ca urmare a faptului ca in perioada de privatizare si disponibilizare in masa, acest sector a avut capacitatea de a absorbi forta de munca ramasa pe dinafara. De asemenea, noua generatie de patroni si de angajati performanti a fost creata in cadrul reprezentat deja de IMM-uri. In primii ani dupa 1990, politica statului fata de economie a dat un atentie sporita sectorului intreprinderilor-gigant, care erau in plin proces de privatizare, fie de-a intregul fie pe bucati. In acest rastimp, micii intreprinzatori privati au luat-o de la zero, urmandu-si neabatuti drumul prin economie, fara a beneficia insa de o reala sustinere din partea statului roman.

Pentru a dovedi faptul ca politica ma nivel macro-economic si atitudinea fata de aceasta clasa a micilor investitori s-a schimbat si sprijinul atat de necesar care se aloca acestor intreprinderi de dimensiune redusa a devenit o realitate, guvernul a fondat in urma cu nu multi ani, o agentie nationala care se ocupa exclusiv de problemele care apar in acest vast si complex domeniu. In fapt, este vorba despre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).

Posibilitati de creditare

Pentru dezvoltarea in bune conditii a segmentului de intreprinderi mici si mijlocii, precum si pentru pentru crearea unui mediu propice de dezvoltarea a afacerilor de aceasta dimensiune, este nevoie intr-o prima instanta de solutii eficiente pentru creditare. Cele mai „la indemana” solutii disponibile pe piata sunt reprezentate de imprumuturile bancare. O serie de banci si-au creat o oferta personalizata, adresata segmentului de IMM-uri, in timp ce in peisajul financiar au aparut alte banci noi care au trambitat inca de la debut, creditarea IMM-urilor. In plus, aceste banci dedicate exclusiv IMM-urilor au declarat in nenumarate randuri ca politica lor se axeaza doar pe acest segment al economiei nationale. Bancile ofera credite pentru proiectele de investitii care se dovedesc fezabile si viabile in conditiile impuse de mediul concurential excesiv, precum si in conformitate cu standardele bancii in cauza. In aceasta categorie sunt inscrise construirea de sedii, hale, depozite, efectuarea de lucrari de imbunatatire, modernizare de active, achizitia de utilaje, echipamente de lucru, autovechicule, parti sociale, si chiar actiuni (in scopul declarat al participarii la capitalul social al societatilor respective), diverse licente de operare, programe de calculator pentru gestionarea datelor (software). Creditul se acorda in lei precum si in valuta forte (euro sau dolari). Mai exista banci care ofera credite in monede destul de stabile, precum francul elvetian sau lira sterlina. Acveste cazuri sunt insa rare. Bancile si-au fixat un anumit prag de finantare a investitiei, in functie de politica trasata de conducere. Unele mai accepta ca aport la proiect si o contributie in natura, precum terenul pe care urmeaza sa se realizeze constructia respectiva, sau hala deja existenta, in cazul in care este vorba despre aducerea de imbunatatiri. De asemenea, durata este corelata cu dimensiunea si complexitatea proiectului, volumul creditului acordat precum si capacitatea de rambursare a societatii comerciale care contracteaza creditul respectiv.

Creditele externe prin bancile interne
O varianta relativ accesibila pentru finantare este reprezentata de creditarea externa. Mai exact, institutiile financiare internationale acorda credite, rambursabile sau nu, pentru dezvoltarea firmelor de aici. Unele dintre aceste organisme importante pentru economia de rang mic si mijlociu de pe la noi sunt Banca Europeana de Investitii (BEI), Fondul European de Investitii (FEI) precum si Comisia Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Mondiala.

Aceste credite sunt intermediate de o seri de banci romanesti. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza ca, pe traseul de la organismul international la micul investitor, sumele ufera serioase modificari. De exemplu, isi pierde calitatea de „credit pentru dezvoltare”, din cauza comisioanelor destul de piperate pe care le practica.

Unele credite sunt greu de obtinut

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru (foto), ne-a declarat ca resursele financiare puse la dispozitie de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau de Banca Mondiala sunt destinate stimularii sectorului de intreprinderi mici si mijlocii. „Este vorba despre credite pentru devoltare, nu de altceva. Aceste credite isi pierde calitatea de a fi vectori determinanti pentru devoltarea firmelor din cauza faptului ca acesti bani sunt distribuiti prin intermediul bancilor autohtone. Trebuie spus ca aceste banci adauga o serie de costuri suplimentare, reprezentate de comisioane. Acest lucru le face mai greu de obtinut.” In opinia presedintelui AOAR, aceste credite ar trebui sa aiba dobanzi mai mici, pentru a fi ceva mai atractive si mai usor de obtinut. Florin Pogonaru considera ca institutiile financiare internationale trebuie sa fie mai atente la conditiile in care se subcontracteaza imprumuturile pe care le trimit spre Romania.

Planuri de actiune

Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) are in vedere o serie de programe si planuri de viitor pentru intreprinderile de profil. Acestea sunt: Programul pentru informarea si educarea comerciantilor, Programul national multianual pe perioada 2002-2005 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare si/sau retehnologizare, Programul national multianual pe perioada 2002-2005 pentru sustinerea accesului microintreprinderilor si a intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta, Programul national pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare – START, Programul pentru organizarea Targului National Cooperatist – TINCOOP, Programul pentru organizarea Targului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii – TIMM, Programul national multianual pe perioada 2002-2005 pentru sprijinirea Intreprinderilor Mici si Mijlocii in dezvoltarea exportului, Programul pentru sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii prin fonduri in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit si Programul national multianual de infiintarea si dezvoltare de incubatoare de afaceri.

Ultimele articole

Cand sa deschizi conturi de economii pentru copii

Introducere: Importanța economisirii timpuriiDeschiderea unui cont de economii pentru copii este un pas crucial...

Blaturi pentru mobila de bucătărie: sfaturi utile pentru o alegere inspirată

Alegerea blatului de bucătărie poate părea o provocare, dat fiind că trebuie să îmbine...

Ce afacere sa faci cu stickere

Introducere in afaceri cu stickere Stickerele, acele mici accesorii decorative care pot fi lipite pe...

Autorizația de mediu vs. autorizația integrată de mediu: care sunt principalele diferențe

Ai nevoie de o autorizație de mediu pentru afacerea ta? Dar știi cu exactitate ce...

Mai multe articole similare

Cand sa deschizi conturi de economii pentru copii

Introducere: Importanța economisirii timpuriiDeschiderea unui cont de economii pentru copii este un pas crucial...

Blaturi pentru mobila de bucătărie: sfaturi utile pentru o alegere inspirată

Alegerea blatului de bucătărie poate părea o provocare, dat fiind că trebuie să îmbine...

Ce afacere sa faci cu stickere

Introducere in afaceri cu stickere Stickerele, acele mici accesorii decorative care pot fi lipite pe...