Una dintre bucuriile pe care le oferă cumpărarea unei locuințe este posibilitatea de a-ți pune amprenta asupra modului în care este amenajată. Și mai mult decât atât, procesul de personalizare poate adăuga și un plus de valoare imobilului, cu condiția să te mulezi pe cele mai noi tendințe ale pieței de profil.
În prezent, foarte multe persoane lucrează de acasă, motiv pentru care spațiul a devenit extrem de valoros. Înainte, multe persoane nu punea preț pe asta, deoarece petreceau aproape toată ziua în afara locuinței, însă acum lucrurile s-au schimbat. Acesta este și motivul pentru care piața imobiliară din România a menținut prețurile ridicate în ultimii doi ani.
Transformarea mansardei într-un cameră perfect funcțională poate mări prețul unei case cu până la 17.5%, conform unui studiu realizat de Flooring Superstore. Aceasta reprezintă o oportunitate excelentă de a adăuga metri pătrați utili, iar investiția nu poate să nu fie una rentabilă, dacă este să comparăm potențialul câștig care poate fi obținut la prețul de vânzare al locuinței.
Specialiștii din domeniul imobiliar sunt de părere că proprietarii ar trebui să pună accentul în această perioadă pe amenajarea sau chiar extinderea spațiului exterior: „Valoarea locuințelor poate crește, dacă este efectuată corect, în condițiile în care birourile de acasă vor continua să crească în popularitate; dacă firmele și angajații vor fi satisfăcuți să lucreze de acasă mai des. De asemenea, sălile de jocuri, sălile de sport și chiar zonele de cinema pot funcționa, deoarece mulți oameni tind să petreacă mai mult timp acasă,” a afirmat consultantul imobiliar Paul Gibbens.
Grădinile practice au devenit, de asemenea, din ce în ce mai populare – acestea pot adăuga locuinței un plus de valoare de până la 12.5% și fi folosite și pe post de sală de fitness, cinematograf sau pentru jocuri și nu doar pentru muncă.
Astfel de amenajări exterioare te pot ajuta să-ți reîncarci bateriile după o zi de muncă, indiferent că ești singur sau dacă ești cu un grup de prieteni. Imaginează-ți că urmează si ai parte de o confruntare foarte solicitantă, cum ar fi runda finală a unui turneu de poker online cu mize mari, ori că trebuie să finalizezi o propunere de afaceri pentru a respecta un termen limită sau că trebuie să concepi și să memorezi un discurs, cu o zi înainte de un eveniment important. Îți vei putea stimula concentrarea dacă îți iei ochii de pe ecran pentru câteva secunde și asculți sunetul naturii; multe persoane și-au dat seama de acest lucru în ultimii ani, așa că nu e de mirare de ce cererea pentru locuințe cu spațiu este atât de mare în prezent.
Acolo unde nu există posibilitatea de a avea spațiu de grădină, se poate opta pentru crearea unui spațiu de lucru de acasă reconfigurând pereții locuinței sau pur și simplu transformând o cămară, un „dressing” sau o debara într-un loc destinat pentru WFH (work from home). Un astfel de upgrade poate spori valoarea imobilului cu până la 7.25%.
Toaletele și bucătăriile noi au avut întotdeauna o pondere importantă în ceea ce privește vânzarea locuințelor, iar acest lucru nu s-a schimbat. Fiecare dintre acestea poate aduce un plus de 10% prețului apartamentului sau casei. Pe lângă partea financiară și deranjul pe care îl presupune renovarea acestor spații, este și factorul psihologic, care nu poate fi ignorat: La vizionarea unei locuințe, o toaletă și o bucătărie impecabilă oferă o impresie de igienă totală imobilului, iar potențialii cumpărători simt și că vor putea să se mute mai repede acolo, pentru că o mare parte din treabă a fost deja efectuată.
Un lucru la care trebuie să fie atenți proprietarii este lipsa căzilor, care poate reprezenta un minus, atât pentru un apartament, cât și pentru o casă. Deși dușurile au căpătat multă popularitate în ultimul deceniu, iar multe persoane au renunțat la cadă, această tendință pare să fie depășită, conform specialiștilor.
Locurile de parcare reprezintă o mare problemă în multe orașe din țara noastră. Din acest motiv, foarte mulți cumpărători sunt obișnuiți să specifice această cerință atunci când caută apartamente online sau printr-o agenție imobiliară; în cazul apartamentelor, se poate cumpăra un garaj sau un loc de parcare, dacă există disponibilitate. Însă în cazul caselor, se poate opta pentru construirea unui garaj sau cel puțin pentru a realiza o cale de acces în curte, în ideea de a putea parca mașina în interior. Specialiștii spun că locul de parcare poate crește prețul unui imobil cu până la 10%, dar dacă vorbim deja despre existența mai multor locuri de parcare, procentul poate să depășească acest prag.
Ferestrele noi, de calitate, pot aduce un plus de până la 8.8% locuinței, deoarece pot spori eficiența energetică a locuinței, asigură o silențiozitate excelentă, oferă o priveliște minunată și îi scutesc pe potențialii cumpărători de o renovare extrem de solicitantă.
Living-urile de tip „Open space” sunt la foarte mare căutare, putând să adauge un plus de 7.5% apartamentului sau casei, deoarece oamenii au tendința de a găti mai puțin, iar când o fac, vor să aibă o atmosferă plăcută în jur, să poată porni televizorul sau să socializeze cu alte persoane.