În ciuda evoluției civilizațiilor, unele lucruri nu se schimbă niciodată. Ceea ce astăzi ni se pare a fi o „meserie” inventată odată cu rețelele de socializare, cea practicată de dame de companie, datează în realitate de acum multe secole.
Damele de companie nu sunt altceva decât curtezanele de pe vremuri, acele amante din înalta societate ale bărbaților bogați și puternici. Nu era o afacere rea să devi curtezană în acele vremuri,când femeile trebuiau adesea să lupte pentru supraviețuire dacă nu aveau norocul să se nască într-o familie respectabilă. Chiar dacă această „meserie” făcea ca cele ce o practicau să rămână necăsătorite, atâta timp cât aveau bani, ele se puteau bucura de independență.
Dar pentru unele femei, a fi curtezană era doar o parte din ceea ce reprezentau în societate. Unele erau actrițe, altele scriau poezii, îndeletniciri suficient de strălucitoare pentru a-și câștiga un loc într-un salon de elită, alături de persoane bogate din înalta societate.
Mai mult, acele curtezane care erau excepțional de inteligente și întâlneau bărbații potriviți puteau influența politicile guvernamentale. Multe dintre aceste femei erau extrem de complexe și fascinante. Așa cum am spus, nimic nu s-a schimbat până în zilele noastre.
Iată două dintre primele curtezane celebre din istorie!
1. Phryne, curtezana „modelată” de zei
Phryne s-a născut în orașul grecesc antic Thespiae, dar și-a găsit faima în Atena. Era recunoscută ca o femei extrem de frumoasă, pozând pentru sculptori și pictori celebri. Nudul ei a fost adesea folosit în reprezentările Afroditei, zeița iubirii și a frumuseții, în lucrări de artă celebre care există și astăzi. Datorită muncii ei de model și de curtezană, Phryne a devenit o femeie incredibil de bogată.
Se spune că la un moment dat a ajuns să fie condamnată la moarte, iar în fața judecătorilor, i-a fost dezvelit corpul pentru a dovedi instanței că doar zeii ar fi putut modela o asemenea frumusețe. Astfel Phryne ar fi fost eliberată când judecătorii au concluzionat că întemnițarea unei astfel de „priveliști” ar fi o lipsă de respect față de zei.
2. Theodora, curtezana ajunsă împărăteasă
Theodora a trăit încă de la început o viață neconvențională. Tatăl ei a fost îngrijitor de urși la Hipodromul (circul) din Constantinopol, în secolul al VI-lea. Când tatăl ei a murit, mama ei a pregătit-o pe Theodora pentru scenă, și, până la 15 ani, era vedeta circului. La 18 ani, Theodora și-a părăsit cariera pentru a fi amanta lui Hecebolus, guvernatorul Libiei. Când relația lor s-a încheiat, Theodora s-a alăturat unei comunități din deșertul Alexandrian unde s-a convertit la o formă timpurie de creștinism.
Potrivit The Guardian, la 21 de ani, Theodora s-a întors la Constantinopol și l-a cunoscut pe Iustinian, nepotul împăratului Iustin. Iustinian s-a îndrăgostit de frumusețea și inteligența Theodorei și a reușit să schimbe legea,pentru a se putea căsători cu ea (nu era posibilă căsătoria din cauza originii Theodorei). După ce unchiul său a murit, Iustinian a preluat tronul, iar Theodora a devenit împărăteasă.
Theodora era o femeie incredibil de inteligentă și foarte pricepută în gestionarea problemelor politice. Se crede chiar că ea a fost adevărata conducătoare a imperiului. S-a ocupat, de asemenea, de scrierea unei legicare pleda pentru drepturile femeilor la căsătorie, a adoptat legi împotriva violului și a înființat o casă sigură pentru fostele prostituate.