Un aparat de aer condiționat este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face pentru locuința ta, deoarece acesta te poate ajuta să te bucuri de un confort termic ridicat. Aerul condiționat este cel mai util în timpul verilor toride, însă de asemenea el are utilitate și în sezonul rece, atunci când temperatura scade în interiorul locuințelor. Montajul aparatelor de aer condiționat nu este un proces dificil, însă necesită respectarea unor etape despre care discutăm în cele ce urmează.
Montajul aparatelor de aer condiționat- tot ce trebuie să știi
Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere, atunci când montezi un astfel de aparat este să observi detaliile constructive. Dacă ai un aparat de aer condiționat cu unitate de perete, atunci aceasta va trebui poziționată pe un perete suficient de rezistent astfel încât să poată prelua greutatea proprie a aparatului.
Montajul unității interioare
Este recomandat ca în procesul de montaj să respecți și regulile de poziționare, care indică următoarele aspecte:
- Este nevoie de păstrarea unui spațiu de siguranță de minim 10 cm. între pereții cu care se învecinează peretele pe care se montează aerul condiționat. Aceeași regulă se aplică și în situația în care există elemente de mobilier în imediata vecinătate a aerului condiționat, așadar va trebui să reții un minim de 10 cm. față de aceste obiecte.
- Aerului condiționat necesită minim 15 cm față de tavan- acest lucru înseamnă că atunci când te vei ocupa de montaj, în mod automat va trebui să păstrezi un spațiu de ventilare la nivel superior. În acest fel este evitată supraîncălzirea motorului aparatului și este asigurată ventilarea corectă a unității interioare.
- Aparatul de aer condiționat trebuie să fie poziționat astfel încât să nu afecteze persoanele aflate în încăpere. Aerul trebuie direcționat cu ajutorul fantelor spre zonele cât mai apropiate de pereții laterali, de preferat în sus.
După ce ai stabilit aceste detalii, tot ce trebuie să faci este să măsori și să marchezi zona de montaj, pentru a putea da găurile necesare fixării aparatului. Nu uita că peretele trebuie să permită carotarea pentru trecerea furtunului spre unitatea exterioară, așa că optează pentru zone de perete simplu și nu pentru grinzi, acolo unde cantitatea de armătură este foarte mare.
În etapa de montaj va trebui prima dată să fixezi placa suport. Aceasta se fixează cu dubluri în zone simetrice. Ulterior, va trebui să realizezi spațiul pentru trecerea furtunului de condens, care va trebui tras spre exterior. Pentru aceasta va fi nevoie să dai o gaură în perete, cu un diametru suficient de mare pentru a permite furtunului să treacă în exterior.
Furtunul trebuie conectat la sistemul frigorific, iar în acest sens este nevoie să urmărești schema pusă la dispoziție de către producător. Sistemul de fixare poate diferi de la brand la brand, așa că este util să consulți documentația tehnică a produsului.
După ce ai montat placa de susținere și ai făcut trecerea furtunului, este momentul să montezi unitatea interioară. În general unitatea se montează cu o mișcare de sus în jos, pe placa suport, astfel încât unitatea să se conecteze cu aceasta.
Montajul unității exterioare
Ca și unitatea interioară, unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat necesită respectarea unor reguli. Astfel montajul depinde foarte mult dacă locuința este sau nu izolată termic.
Dacă locuința nu este izolată termică sau dacă urmează ca acest proces să se realizeze curând, poziționarea unității exterioare va necesita o anumită distanță de perete. Pentru că izolațiile sunt de minim 10 cm, va fi nevoie de console lungi, care să cuprindă această valoare. Unitatea este sprijinită și prinsă pe console și cablată la unitatea interioară.
Respectând aceste cerințe vei vedea că montajul aparatului de aer condiționat nu este atât de dificil. Dacă totuși nu crezi că reușești să montezi aparatul singur, apelează la servicii specializate, care să îți garanteze eficiența montajului.