Vulcanizarea este un proces in care un cauciuc natural sau sintetic (cauciuc etc.) este supus incalzirii in prezenta sulfului, pentru a-si schimba caracteristicile si a-i conferi o duritate si o rezistenta mai mare la conditiile de mediu. Vulcanizarea permite cauciucului sau polimerului aferent sa-si mentina elasticitatea atat la cald, cat si la rece.
Pentru mai multe detalii apeleaza cu incredere la Vulcanizare Cluj Oaza Car Care.
Vulcanizarea este un proces extrem de important in industrie, deoarece permite imbunatatirea proprietatilor mecanice ale cauciucului. In acest articol, se va defini vulcanizarea, cumse realizeaza si care sunt cele mai frecvente aplicatii la nivel industrial.
Definitie pentru vulcanizarea auto
Putem defini vulcanizarea ca un proces chimic, in care un cauciuc sau un polimer inrudit este transformat intr-un material mult mai rezistent, impermeabil si durabil prin adaugarea de sulf sau alti aditivi echivalenti sau vindecatoare, pentru a obtine un cauciuc vulcanizat. Aditivii adaugati la cauciuc il modifica prin formarea de punti sau legaturi chimice intre lanturile polimerice care alcatuiesc cauciucul. Materialul vulcanizat tinde sa fie mai putin lipicios decat cauciucul original, ceea ce il impiedica sa adere la suprafete metalice sau plastice.
Vindecarea obtinuta prin vulcanizare este un proces ireversibil, adica nu exista nici o modalitate de a reveni la caracteristicile originale ale cauciucului si, desi exista modalitati de a elimina cat mai mult sulf posibil pentru a le putea recicla, trebuie luat in considerare faptul ca caracteristicile materialului vulcanizat sunt foarte asemanatoare cu cele ale unui plastic termoset, ceea ce il impiedica sa se topeasca pentru a fi turnat din nou.
O definitie mai completa a procesului de vulcanizare este dupa cum urmeaza: Este un proces guvernat de o reactie chimica care permite moleculelor filiforme (care alcatuiesc un polimer) sa se impleteasca intre ele, datorita adaugarii de sulf in prezenta caldurii, desi pot fi utilizati alti aditivi, cum ar fi peroxizii.
Datorita acestei interactiuni, se realizeaza imbunatatiri considerabile in caracteristicile materialului si proprietatile plastice ale cauciucurilor si, in acelasi timp, este posibil sa se mareasca conditiile elastice ale acestor cauciucuri. Trebuie remarcat faptul ca, desi procesul de vulcanizare a fost dezvaluit de Charles Goodyear in 1839, olmecii antici au folosit diferite tipuri de extracte de plante pentru a face bilele de cauciuc folosite in seturile lor de bile.
Principala importanta a vulcanizarii este ca permite obtinerea unui material mult mai rezistent si flexibil decat materialul original (cauciuc natural sau sintetic).
Procesul de vulcanizare industriala se realizeaza prin plasarea materiei prime (cauciuc) sub presiune in matrite speciale, la o temperatura de peste 150 °C, in functie de dimensiunea piesei care urmeaza sa fie vulcanizata. Durata variaza si poate fi de la cateva minute la cateva ore.
Cum se realizeaza o vulcanizare?
O foaie de cauciuc de aproximativ 2 mm grosime este scufundata intr-o baie de sulf topit, obtinand astfel ca cauciucul este usor umflat, astfel incat sa se poata combina cu sulful si sa finalizeze vulcanizarea. Acest lucru se realizeaza prin cresterea temperaturii intre 1300 si 1400 °C. Acest tratament este mentinut pentru o durata aproximativa de 40 de minute. Vulcanizarea este un proces care depinde de temperatura si timp. Pe masura ce temperatura creste, rata de vulcanizare este necesara pentru a creste.
Mai multe detalii aici la service-ul auto din Cluj