Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) determină tiroida să elibereze hormonii, al căror rol este acela de a influența, în principal, metabolismul corpului. Un nivel ridicat de TSH este un semn al hipotiroidismului, în timp ce un nivel scăzut determină hipertiroidism. Nivelurile de hormoni tiroidieni și de TSH pot fi corectate cu tratamente și medicamente, așadar vizita la medicul specialist și diagnosticul corect sunt esențiale.
Explicăm în cadrul acestui articol ce este TSH-ul, cum funcționează glanda tiroidă, ce înseamnă nivelul optim de TSH în organism și care este procedura de testare.
Ce este TSH-ul?
Tiroida și glanda pituitară sunt parte a sistemului endocrin. Glanda pituitară este mică, de mărimea unui bob de mazăre, fiind situată la baza creierului, sub hipotalamus, are 2 lobi, produce și eliberează mai mulți hormoni, printre care și TSH. Tiroida este, de asemenea, o glandă mică, de forma unui fluture, poziționată în partea din față a gâtului.
Hormonul de stimulare a tiroidei, TSH sau tirotropină este un hormon pe care glanda pituitară îl eliberează pentru a determina tiroida să producă și să elibereze apoi hormonii proprii, cunoscuți ca T4 sau tiroxină și T3 sau triiodotironină. Acești hormoni sunt responsabili pentru menținerea echilibrului metabolic, dar și pentru controlul:
- inimii;
- funcției digestive;
- mușchilor;
- oaselor;
- dezvoltării creierului.
Așadar, ce este TSH-ul? Unul dintre hormonii importanți de la nivelul organismului, care controlează diferite funcții și transmite mesaje prin intermediul sângelui către organe, mușchi și țesuturi, astfel încât corpul știe cum și când trebuie să reacționeze. (1)
Care este valoarea normală a TSH-ului în organism?
Vârsta dictează valorile normale de TSH din organism. Iată principalele valori de referință pe grupe de vârstă, deși intervalele pot fi ușor diferite, de la un laborator de analize la altul:
- nou-născuți – sugari de 5 zile: 0,7 – 15,2 μUI/mL (microunități internaționale pe mililitru);
- sugari între 6 și 90 de zile: 0,72 – 11 μUI/mL;
- bebeluși de 4 – 12 luni: 0,73 – 8,35 μUI/mL;
- copii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani: 0,7 – 5,97 μUI/mL;
- copii de 7 – 11 ani: 0,6 – 4,84 μUI/mL;
- indivizi cu vârste între 12 și 20 de ani: 0,51 – 4,3 μUI/mL;
- adulți 21 – 99 de ani: 0,27 – 4,2 μUI/mL. (1)
TSH-ul și hormonii tiroidieni în sarcină sunt atent monitorizați deoarece asigură dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Iată valorile normale pentru această perioadă:
- trimestrul 1 de sarcină: 0,18 – 2,99 μUI/mL;
- trimestrul 2 de sarcină: 0,11 – 3,98 μUI/mL;
- trimestrul 3 de sarcină: 0,48 – 4,71 μUI/mL. (1), (2)
Când este recomandată testarea TSH?
Testul TSH este indicat de medic când sesizează simptome ce sugerează prezența unui nivel mai mare sau mai mic decât în mod normal de hormoni tiroidieni în sânge. În hipertiroidism, când tiroida este hiperactivă poate fi indicată testarea dacă te confrunți cu:
- scădere în greutate, asociată cu ingerarea unor mari cantități de hrană;
- nervozitate și iritabilitate;
- bătăi rapide ale inimii;
- oboseală și dificultăți de somn;
- slăbiciune musculară;
- tremur al membrelor superioare;
- mișcări intestinale frecvente;
- tiroidă mărită – gușă;
- transpirație abundentă.
La polul opus, în hipotiroidism, medicul poate recomanda testarea TSH dacă ai următoarele simptome:
- oboseală;
- creștere în greutate;
- sensibilitate crescută la frig;
- dureri musculare și articulare;
- piele și păr uscate;
- rărirea vizibilă a podoabei capilare;
- constipație;
- ciclu menstrual neregulat sau perioade abundente ale menstrelor;
- depresie. (3)
Pentru prelevarea probei de sânge nu sunt necesare pregătiri speciale. Testul pentru TSH poate fi asociat și cu alte analize medicale, specialistul care îți recomandă procedurile îți va spune dacă ai voie să mănânci înainte de analize sau nu. Sângele prelevat dintr-o venă a brațului va fi analizat în laborator, iar în funcție de rezultate, medicul îți va indica ce este de făcut în continuare.
Acest articol despre TSH și modul de funcționare al glandei tiroide este strict informativ. Pentru orice afecțiune de sănătate sesizată, mergi la medic și respectă indicațiile acestuia! Dacă ai un istoric cu tulburări de tiroidă în familie, testarea TSH ar trebui să se realizeze periodic, pentru a preîntâmpina problemele de sănătate.
Surse de informare:
1. Thyroid-Stimulating Hormone (TSH) Levels – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23524-thyroid-stimulating-hormone-tsh-levels
2. All About Standard TSH Ranges by Age and Life Stage – https://www.healthline.com/health/tsh-normal-range-by-age
3. TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test – https://medlineplus.gov/lab-tests/tsh-thyroid-stimulating-hormone-test/