Anxietatea este reactia mintii si a corpului la situatii stresante, periculoase sau necunoscute. Este sentimentul de neliniste, de suferinta sau de teama pe care o simti inaintea unui eveniment important. Un anumit nivel de anxietate ne ajuta sa ramanem atenti si constienti, dar pentru cei care sufera de o tulburare de anxietate, lucrurile pot fi destul de grave – scazand rezistenta unui organism la efort fizic sau la imbolnaviri.
Exista multe tulburari legate de anxietate, acestea fiind impartite in trei categorii principale:
1. Tulburari de anxietate: Tulburarile de anxietate se caracterizeaza printr-o caracteristica generala de frica excesiva (adica raspuns emotional la o amenintare perceputa sau reala) si / sau de anxietate (adica ingrijorare pentru o viitoare amenintare) si pot avea consecinte negative comportamentale si emotionale.
2. Tulburari obsesiv-compulsive si conexe: Tulburarile obsesiv-compulsive si conexe se caracterizeaza prin ganduri obsesive, intruzive (de exemplu, o ingrijorare permanenta in legatura cu curatenia corporala) care declanseaza comportamente compulsive (de exemplu, spalare repetata a mainilor). Aceste comportamente sunt facute pentru a atenua anxietatea asociata cu gandurile obsesive.
3. Tulburari legate de trauma si de stres: tulburarile de anxietate legate de traume si de stres apar ca urmare a unui traumatism (de exemplu, moartea neasteptata a unei persoane dragi, un accident de masina sau un incident violent precum razboiul sau agresiunea sexuala) sau a unui factor stresant (de exemplu, divort, inceperea facultatii, o mutare).
Cauze si factori de risc
• Comorbiditate (prezenta simultana a mai multor tulburari de anxietate)
• Genetica
• Factorii de mediu
• Conditia medicala
• Alegeri comportamentale
• Date demografice
Este important sa retineti ca toata lumea simte anxietate intr-un anumit grad de-a lungul vietii. Frica si anxietatea sunt emotii utile care pot functiona pentru a ne ajuta sa observam pericolul sau amenintarile, astfel incat sa ramanem in siguranta si sa ne ajute sa ne adaptam la mediul nostru. Tulburarile de anxietate apar atunci cand stresul semnificativ iti afecteaza capacitatea de a functiona in momente importante ale vietii, cum ar fi munca, scoala sau relatiile. Important de stiut este ca orice tratament pentru combaterea anxietatii ar trebui luat dupa consultarea unui psihiatru. Pentru mai multe detalii apelati la un specialist psihiatrie Bucuresti.
Exista multi factori potentiali de risc pentru tulburarile de anxietate, iar cei mai multi oameni prezinta diferite combinatii de astfel de factori de risc, precum factori neurobiologici, markeri genetici, factori de mediu si experiente de viata. Cu toate acestea, inca nu se stie cu exactitate ce determina unii oameni sa aiba tulburari de anxietate.
Exista o multime de cercetari care identifica factorii de risc pentru tulburarile de anxietate, iar aceste cercetari sugereaza ca atat natura, cat si educatia sunt foarte relevante. Este important de mentionat ca niciun singur factor de risc nu este definitiv. Multe persoane pot prezenta un factor de risc pentru o tulburare dar nu dezvolta niciodata aceasta tulburare. Cu toate acestea, este util ca cercetarea sa identifice factorii de risc si ca oamenii sa fie constienti de acestia.
De asemenea, factorii genetici de risc au fost documentati pentru toate tulburarile de anxietate. Studiile genetice clinice indica faptul ca estimarile de ereditate pentru tulburarile de anxietate variaza intre 30-67%. Multe studii, trecute si prezente, s-au concentrat pe identificarea unor factori genetici specifici care cresc riscul pentru o tulburare de anxietate. Pana in prezent, au fost descoperite o serie de polimorfisme cu un singur nucleotid (SNP) sau mici variatii ale codului genetic, care confera un risc crescut de anxietate. In cea mai mare parte, variantele care au fost asociate cu riscul de anxietate sunt localizate in gene care sunt esentiale pentru exprimarea si reglarea sistemelor de neurotransmitatori sau a hormonilor de stres.