Chiar si atunci cand ne bucuram de o stare de sanatate buna si inca nu ne-am confruntat cu probleme serioase care sa ne trimita frecvent la medic, fiecare dintre noi este cu siguranta interesat si isi doreste sa stie cat mai multe despre cat costa asigurarea de sanatate pe 6 luni in 2018, pe an, care sunt serviciile medicale de care pot beneficia in mod gratuit in sistemul de sanatate public. Asta, daca nu ati optat deja pentru varianta asigurarii de sanatate in sistem privat, mizand evident pe o gama mai larga de servicii medicale de care veti dori sa beneficiati in situatii nedorite si care nu pot fi evitate, precum diverse boli de care am putea fi afectati la un moment dat.
Pentru ce categorii de venituri trebuie platita Contributia de Asigurari Sociale de Sanatate (CSSAS)?
Dupa cum se stie, de asigurare de sanatate beneficiaza persoanele angajate si cele care obtin venituri din alte activitati sau care nu au la un moment dat venituri, dar completeaza declaratia unica si achita contributia de asigurari sociale de sanatate. Astfel, printre sursele din care se obtin venituri pentru care se impune plata CSASS pentru a putea beneficia in consecinta de asigurare de sanatate in sistemul de stat se numara profesiile liberale, activitatile independente, cele sportive, cele rezultate din asocierea cu o persoana juridica, drepturi de autor, agricultura, silvicultura, piscicultura, fonduri de investitii, titluri, dobanzi bancare, cedarea folosintei bunurilor, din zona pietei de capital, arenda etc.
Care este nivelul minim al venitului de la care trebuie platita contributia sociala?
In ceea ce priveste costul pentru asigurarea de sanatate corespunzator acestui an, lucrurile stau astfel, se ia in considerare ca plafon minim al venitului sau al veniturilor peste care se impune plata contributiei de asigurari sociale de sanatate valoarea a 12 salarii minime. Astfel, avand in vedere ca valoarea unui salariu minim la momentul actual este de 1.900 lei, inmultit cu 12 va rezulta suma de 22.800 lei. Pentru ca valoarea contributiei sociale pentru cei care se incadreaza peste plafonul minim mentionat este de 10 la suta din baza de calcul, acestia vor achita in acest sens pe an suma de 2.280 lei.
Cum procedeaza cei cu venituri sub plafonul minim?
Cei cu venituri sub plafonul stabilit, in cazul in care se incadreaza cu depunerea declaratiei in termen, vor achita 10 la suta din valoarea a 6 salarii minime pe economie, respectiv suma de 1.140 lei pentru a beneficia timp de un an de asigurarea de sanatate. In cazul celor care depasesc termenul stabilit pentru completarea declaratiei se va proceda la inmultirea numarului de luni ramas pana la urmatorul termen cu salariul minim brut. De exemplu, pentru cei care vor depune declaratia in luna octombrie din acest an, se va inmulti valoarea salariului minim, respectiv 1.900 cu 6, pentru ca atatea luni mai raman pana la urmatorul termen, va rezulta 11.400 lei, plata finala reprezentand 10 la suta din aceasta suma, respectiv 1.140 de achitat pentru contributia sociala.