Fosti oficiali americani din domeniul apararii au solicitat retragerea armelor nucleare americane de la o baza militara din Turcia
Intr-un articol publicat pe pagina electronica a cotidianului Daily Express, fosti oficiali americani din domeniul apararii au solicitat eliminarea armelor nucleare americane de la o baza militara din Turcia pe fondul tensiunilor aparute intre cele doua natiuni.
Joseph Cirincione, presedintele fundatiei ”Ploughshares Fund” care sprijina initiativele pentru prevenirea, raspandirea si utilizarea armelor nucleare, biologice, chimice si altor arme incluse in categoria armelor de distrugere in masa, a avertizat ca instabilitatea din Turcia inseamna ca baza aeriana Incirlik este „cel mai rau loc posibil pentru a pastra” aproximativ 50 de rachete nucleare americane.
Acesta este pe aceeasi lungime de unda cu inalti oficialii ai NATO, care au declarat ca Washingtonul ar trebui sa ia in considerare retragerea celor 2.500 de militari care se afla in prezent la baza de la Incirlik. Masura ar urma unei miscari similare a Germaniei, care si-a retras fortele din baza aeriana dupa tensiunile diplomatice care au escaladat cu Turcia lui Erdogan. O sursa de top din NATO a spus: „Daca armele nucleare sunt stocate in Turcia, ar trebui retrase din cauza instabilitatii, atat in tara, cat si peste granita, in Siria si Irak”.
Relatiile dintre Alianta Nord Atlantica, SUA si Turcia s-au deteriorat dupa lovitura de stat nereusita impotriva presedintelui Recep Tayyip Erdogan in iulie 2016. Revolta a fost urmata de represiunea presedintelui Erdogan, cu aproximativ 70.000 de presupusi oponenti ai regimului sau incarcerati.
Tensiunile au escaladat in continuare dupa ce Ankara a fost de acord sa cumpere un sistem rusesc de aparare aeriana, in ciuda tensiunilor dintre Washington si Moscova. In momentul acelei achizitii Erdogan a spus: „De ce va provoca tensiune? O tara ar trebui sa caute modalitatile ideale pentru propria sa securitate”.
Arme nucleare americane au fost depozitate la baza aeriana Incirlik inca din timpul Razboiului Rece, ca un mijloc de descurajare impotriva Uniunii Sovietice. Dar nu este prima data cand au fost exprimate ingrijorari legate de prezenta periculoaselor focoase nucleare la aceasta baza. In august, Laicie Heeley, o membra a Programului de Bugetare pentru Afaceri Externe si Aparare de la Centrul Stimson, a catalogat armele drept o „raspundere” periculoasa. Ea a spus: „Din punct de vedere al securitatii, este vorba de un joc de noroc pentru a continua sa mentii cele aproximativ 50 de arme nucleare ale Americii stationate la baza aeriana Incirlik din Turcia, la doar 70 de mile de granita siriana.
Aceste arme au zero utilitate pe campul de lupta european si astazi sunt mai mult o datorie decat un avantaj pentru aliatii nostri NATO„.
In aceste conditii se fac tot mai multe speculatii ca aceste arme ar putea fi transferate pe teritoriul Romaniei, cel mai sigur si angajat stat membru NATO din sud-estul Europei. Ar fi o dovada de incredere acordata Romaniei, dar reversul medaliei ar fa ca Rusia va lua si mai mult in vizor Romania, dupa amplasarea scutului racheta de la Deveselu, care a deranjat profund autoritatile de la Moscova. SUA