De ce ar trebui sa mananci usturoi si ceapa? Cum poate preveni rodia si portocalele raceala? Toate aceste alimente ar trebui incluse in timpul sezonului rece. Schimbarile bruste de temperatura creste riscul unei boli virale sau bacteriene. In timpul ierii este foarte important sa se consolideze imunitatea organismului pentru a tine raceala departe de noi, iar acest lucru se poate face doar consumand diferite fructe si legume care intaresc sistemul imunitar.
1. Usturoi
Are proprietati antibacteriene, fiind bogat in antioxidanti si seleniu. Are capacitatea de a vindeca si lupta impotriva bacteriilor. Se recomanda sa nu gateasca, deoarece ingredientele pe care le contine vor fi distruse.
2. Ghimbir
Ghimbirul este un alt aliment care intareste sistemul imunitar. Este excelent pentru videcarea inflamatiilor si a atenuarea durerilor. Puteti adauga ghimbir proaspat ras la o ceasca de ceai sau la o farmurie de supa.
3. Ceapa
Servita in stare proaspata tine loc de antibiotic natural impotriva virusilor si racelii. De asemenea, este recomandata si impotriva tusei. Pentru a calma tusea, faceti un amestec dintr-o jumatate de ceapa tocata si o lingurita de miere.
4. Uleiul de masline
Uleiul de masline este bogat in acizi grasi esentiali. Continutul de polifenoli si vitamina ajuta la prevenirea bolilor. Consumati ulei de masline cu aciditate scazut, presat la rece.
5. Rodie
Pigmentul rosu al boabelor de rodie contine antioxidanti. Consumul de rodie incetineste imbatranirea si este eficienta in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, fiind o sursa excelenta de fier. Este recomandat sa fie consumata zilnic o jumatate de ceasca de seminte de rodie sau sa beti un pahar de suc.
6. Verdeata
Majoritatea legumelor sunt bune pentru sanatatea noastra, dar in special cele verzi: patrunjel, coriandru, marar, broccoli, telina, spanac, salata verde, varza pentru ca au o cantitate mare de vitamine si antioxidanti de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona la randament maxim. Legumele verzi sunt eficiente impotriva anemiei si detoxifierea organismului.
7. Curcuma
Curcuma este una dintre cele mai eficiente plante pentru intarirea sistemului imunitar.
8. Alimente bogate in vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic ce consolideaza sistemul imunitar, ajuta in vindecarea ranilor, contribuie la absorbtia fierului in organism si atenueaza simptomele de alergie si astm. Organismul uman nu poate produce vitamina C deci depinde de alimentele externe. Pentru a mentine aceasta vitamina din alimente, ar trebui sa mancati fructe si legume proaspete, varza si legume cu frunze, fara a fi gatite.
Legume bogate in vitamina C: ardei rosu, conopida, rosii, legume cu frunze verzi.
Fructe bogate in vitamina C: mere, papaya, kiwi, ananas, portocale, mandarine, lamai etc.
9. Mancaruri lichide, calde
Acestea imbunatatesc circulatia sangelui si consolidarea sistemului imunitar. Consumati supe de legume cum ar fi linte, fasole sau naut.