E clar! Stresul este ‘inamicul public’ numarul unu. Este declansator de boli, strica relatii, ne afecteaza la locul de munca. Care ar fi solutia? Pare simplu: sa te relaxezi! Relaxarea, insa, inseamna pentru multi dintre noi nu gasirea echilibrului si controlul stresului cu ajutorul mintii, ci o serie de manifestari ciudate pe care, inconstient sau nu, le avem si de care ne folosim in cele mai nepotrivite locuri. Limbajul corpului vorbeste despre noi, dezvaluie cele mai adanci ‘secrete’ si informatii pe care ne-am dori sa le pastram ascunse.
Nimeni nu-si doreste sa angajeze o persoana stresata sau nervoasa, niciun sef nu este multumit sa-si vada subalternii agitati. In plus, acesta stare pe care tu o ‘lasi sa se vada’ iti va aduce numai dezavantaje: vei parea usor de manipulat, nesigur pe tine si, cel mai grav, dispensabil fara cea mai mica parere de rau. Asadar, chiar daca esti o persoana stresata, chiar daca locul de munca nu iti aduce multe satisfactii, esti mereu contra-cronometru si nu reusesti intotdeauna sa faci tot ce ti-ai propus, fii atent/a la seria de manifestari de mai jos pe care le-ai putea regasi in comportamentul tau si pe care ar fi ideal sa le elimini:
Iti rozi unghiile
Rosul unghiilor este un simptom al stresului sau al unei afectiuni obsesive. Desi este intalnit cu precadere la copii si adolescenti, un procent important dintre acestia nu reusesc sa scape de acest obicei prost nici cand ajung la maturitate. Asadar, daca faci asta la locul de munca, nu doar ca vei fi considerat instabil si dezechilibrat, dar vei parea imatur si incapabil sa-ti stapanesti propriile porniri. In plus, aspectul neingrijit al unghiilor si pielea rosie si aspra din jurul unghiilor nu vor face impresie buna cand va trebui sa dai mana cu cineva, sa gesticulezi sau sa explici ceva.
Solutia: Chiar daca metoda mamei de a-ti unge degetele cu zeama de ardei iute nu mai este atat de fiabila, poti sa apelezi la un lac de unghii din comert care este creat special pentru asta: gustul sau este atat de amar, incat iti trece ‘pofta’ de rontait.
Te joci cu obiectele din jur sau rontai pixul/creionul
La fel ca si in situatia de mai sus, acest obicei este de regula intalnit la copii si adolescenti. Daca ai ajuns la maturitate si faci in continuare asta, incearca urmatoarele solutii: elibereaza-ti biroul de tot ce ar putea constitui ‘obiectul tau de joaca’ si foloseste intotdeauna la birou un stilou foarte scump sau care iti este foarte drag pentru ca l-ai primit cadou de la cineva apropiat. Asta s-ar putea sa te infraneze un pic atunci cand iti mai vine pofta sa-l rontai sau sa-l dezmembrezi.
Te legeni cu scaunul
Cu siguranta ca ai vazut foarte multe filme in care personajele cu probleme psihice sunt reprezentate leganadu-se in scaun cu privirea tintita in gol. Imagineaza-ti ca si tu arati la fel, leganandu-te in scaun si privind tinta in monitor sau in dosarul cu acte. Acest obicei prost nu doar iti creeaza o imagine… indoielnica, dar ii si enerveaza cumplit pe colegii tai.
Solutia: Alege-ti un scaun pe care sa nu te poti legana, ba mai mult, care sa se dezechilibreze la prima incercare. Rusinea unei cazaturi sau teama de o asemenea intamplare s-ar putea sa iti provoace indeajunsa rusine incat sa renunti sa mai incerci si a doua oara.
Iti rozi pielita de pe buze
Din pacate, sunt foarte multe persoanele care, de cele mai multe ori inconstient, fac acest lucru. Rezultatul? Persoanele din jur devin iritate, iar buzele capata un aspect nesanatos, sangereaza sau sunt crapate. E pacat ca intreaga atentie intr-o discutie sa se indrepte inspre aspectul gurii tale si nu asupra argumentelor pe care, de altfel, ti le-ai construit perfect.
Solutia: Da-ti buzele cu ruj sau, daca esti barbat, cu un strugurel fara luciu. Gustul neplacut si aspectul alunecos al buzelor s-ar putea sa te ajute sa renunti la acest obicei. Uita-te mai des in oglinda si impune-ti sa intelegi ca imaginea pe care o afisezi este extrem de importanta nu doar in cadrul relatiei tale intime, ci si in mediul in care te invarti, la locul de munca pe care il ai sau la care aspiri.
Lista ticurilor si a manifestarilor stresului sau a unor dereglari interioare nu se opreste aici, desi in toate cazurile senzatia relaxarii de moment este doar o iluzie. Fie ca te joci cu o suvita de par, iti asezi obsesiv ochelarii pe nas, te joci cu degetele, apesi intruna mecanismul pixului provocand un tacanit insuportabil sau te scarpini in cap fara sa simti nicio mancarime, toate acestea sunt manifestari care nu-ti vor aduce niciun compliment si care te vor ajuta, ‘binevoitoare’, sa-ti creezi o imagine proasta. Daca nu le poti rezolva singur/a, apeleaza la un specialist. In orice caz, nu lasa lucrurile sa mearga mai departe si nu pierde timp pretios ateptand sa treaca de la sine. Cheia succesului sta intr-o foarte buna pregatire ‘ambalata’ intr-o imagine impecabila.