La nivel mondial, pandemia de COVID-19 ar putea cauza pierderi economice de 3,3 trilioane de dolari, conform estimărilor specialiștilor Universității din Cambridge. Estimările pesimiste anunță că daunele cauzate de COVID-19 s-ar ridica la 82 de trilioane de dolari.
Cele mai afectate business-uri în această perioadă (conform agentiei de SEO r2.ro) sunt afacerile mici și cele neesențiale, care, în ciuda eforturilor de a-și regândi strategiile de dezvoltare în mediul online, au înregistrat dificultăți chiar si in acest sector. Paradoxal, în condițiile în care consumul de internet crește constant, din ce în ce mai multe business-uri online se luptă să supraviețuiască.
Traficul și vizibilitatea în scădere a website-urilor și lipsa conversiilor reprezintă principalele probleme pe care le invocă webmasterii pentru companiile aflate în prag de faliment. O explicație există însă: competiția acerbă pentru o mai bună poziționare în motoarele de căutare.
Comportamentul în schimbare al userilor face și mai dificilă optimizarea motoarelor de căutare decat până acum. De aceea, un prim pas pentru o strategie eficientă de marketing constă în identificarea publicului-tintă și a intereselor acestuia fie cu ajutorul Google Analytics, fie prin intermediul unui audit SEO. Pe lângă acestea, webmasterii recomandă să fie avute în vedere și tendințele SEO pentru 2021.
Tendința SEO #1: mobile-first index
Ca urmare a faptului că interogările de pe dispozitivele mobile sunt în creștere, estimările arând că, până în 2025, peste 70% dintre căutările pe internet vor fi efectuate de pe mobile, incepând din martie 2021, versiunea mobilă a unui website va fi serios luată în considerare în ceea ce privește rankingul. Webmasterii recomandă pentru o mai bună poziționare în clasamentul motoarelor de căutare ca orice website să aibă în vizor contentul friendly, ușor de citit și de înțeles, şi un web design responsive, care permite o navigare ușoară.
Tendința SEO #2: Experiența utilizatorilor primează
Subiectul experienței pozitive oferite utilizatorilor de către website-uri (UX) devine din ce în ce mai important. UX este asociată cu criteriile de securitate și cu o actualizare planificată pentru mai 2021 și care vizează timpul de încărcare, gradul de interactivitate și stabilitatea vizuală a unei pagini web. Este vorba despre ceea ce specialiștii numesc Core Web Vitals și pe care Google intenționează să-l actualizeze anual.
Tendința SEO #3: Calitatea conținutului, din ce în ce mai importantă
Cerințele privind conținutul de calitate, care să îndeplinească intențiile de căutare ale utilizatorilor, vor deveni și mai stricte în viitorul apropiat, conform preconizărilor specialiștilor in marketing digital. Conceptul E.A.T. (Expertiză, autoritate și încredere) reprezintă setul de criterii pe baza cărora motoarele de căutare se asigură că utilizatorii primesc rezultate specifice intențiilor individuale de căutare. Citarea surselor, conținutul scris de experți, în special în domeniul sănătatii și finanțele, și referințele venite din partea altor site-uri sunt esențiale pentru creșterea autorității. Prezenta activă pe rețelele de socializare și colaborările cu influencerii sunt, de asemenea, de avut în vedere. Statisticile arată că, pentru a satisface nevoia de informație de calitate a userilor, aproximativ 20% din numărul total al companiilor din domenii precum fashion, beauty, travel și e-Commerce alocă mai mult de 50% din bugetul de marketing influencerilor, potrivit bigcommerce.com.