Agentiile internationale de credit sunt luate in seama, in ciuda evaluarilor pe care le-au facut inainte de criza. Banci, tari, sau diverse alte institutii financiare au primit rating maxim, AAA, iar dupa criza au fost retrogradate chiar la categoria „junk”.
Intr-o investigatie realizata de Senatul american s-a ajuns la concluzia ca 91% dintre nistrumentele de piata catalogate dpre AAA in 2007 si 93% dintre cele catalogate cu acelasi rating maxim in 2006 au fost retrogradate la „junk” dupa criza. Mai exact, din cele mai sigure investitii de pe piata, pe care toata piata la vroia, au ajuns as devina nedorite de nimeni, ba chiar sa fie etichetate drept „active toxice”.
Interesant este faptul ca bancile trebuie sa faca mai intai platile catre aceste agentii de rating, inainte de a face platile catre clienti. Mai exact, daca pentru un credit sau un alt instrument de piata, banca obtine profit, atunci trebuie sa faca o plata catre agentia de rating acre a dat un calificativ acelei investitii.
Se poate spune ca anumite companii precum standard & Poors sau Moody´s au influentat piata intr-un mod necinstit. Intre 2004-2007, aceste companii au marit numarul de ratinguri pe care le-au dat anumitor instrumente de piata care se bazau pe ipoteci.