Sticla și plasticul fac parte dintre seria de materii prime cel mai des utilizate în procesele tehnologice. În mod evident, acest lucru implică utilizare de resurse primare, precum și eliminare de noxe, dar și acumularea unor cantități de deșeuri datorate acelor obiecte din sticlă sau plastic ce nu mai pot fi utilizate ca atare, în scopul pentru care acestea au fost produse.
Astfel, colectarea deșeurilor din plastic și sticlă devine cu adevărat o necesitate la momentul curent, modalitate ce contribuie la buna desfășurare a proceselor de reciclare și inclusiv, la limitarea poluării ce ajunge în mediu. Este tot mai îngrijorător că, zilnic, aceste cantități de deșeuri sunt în creștere și, cu atât este mai important ca fiecare dintre noi să luăm o serie de măsuri și să devenim mai responsabili.
Cum putem limita impactul deșeurilor din sticlă și plastic?
Putem limita impactul, dar și cantitatea de deșeuri din sticlă și plastic ce ajung astăzi în mediul înconjurător, în circuitele de apă, în natură sau direct la procesatorii care nu mai fac față cantităților masive de deșeuri ce necesită resurse și implicații ample, în primul rând, prin voință și asumare. Iată, de exemplu, putem opta pentru acțiuni de voluntariat de colectare sticlă aruncată în spațiile verzi, sau de colectare a plasticului și a deșeurilor din alte materiale. De asemenea, putem căuta alternative: ne putem îndrepta către obiecte și concepte mai sănătoase, ecologice și/sau durabile, putem arunca deșeurile pe categorii, în locurile special amenajate sau le putem duce la reciclat la societățile dedicate.
Cum reciclăm sticla?
Colectarea sticlei în scopul reciclării se face prin amplasarea acesteia în containerele de culoare verde sau cele care au această mențiune înscrisă pe ele. Poți recicla atât sticla simplă, transparentă, dar și sticlă colorată. Nu se poate recicla sticla provenită de la geamuri care deseori este o sticlă impură, asemeni ca sticla din care sunt fabricate oglinzile. Cât despre becuri, acestea intră într-o altă categorie de reciclare.
Dar înainte de toate, asigură-te că sticla ta îndeplinește toate caracteristicile necesare pentru a putea fi prelucrată – să nu conțină substanțe și să nu fi avut contact cu materii organice.
Cum reciclăm PET-urile și plasticul?
Modul de colectare PET și cel de reciclare a materialelor plastice nu este diferit de cel de colectare al sticlei. Ceea ce diferă însă, este culoarea asignată preluării și reciclării. Poți recicla pet-urile, de asemenea, prin înlăturarea oricăror substanțe și clătirea sticlelor cu apă (la sticlele din suc și alcool), iar, ca să-ți vină mai ușor să colectezi o masă mai mare, poți inclusiv să le presezi și să le comprimi volumul.