Orice om care ia in grija un caine este sfatuit sa isi vaccineze cat mai repede prietenul patruped. Printre cele ma importante vaccinuri se numara cel contra parvovirozei canine, o boala virala extrem de contagioasa. Cum recunosti pavoviroza si de ce este important ca animalul sa fie tratat de urgenta, aflam impreuna in cele ce urmeaza.
Cum se imbolnavesc cainii de parvoviroza
Virusul parvovirozei canine, care declanseaza gastroenterita hemoragica deseori fatala, in lipsa unui tratament adecvat si rapid administrat, se poate transmite foarte repede de la un catel la altul. Virusul este foarte rezistent si agresiv si poate supravietui pana la 2 luni la temperatura camerei sau chiar ani in medii propice lui.
Un caine se poate infecta atunci cand intra in contact cu excrementele unui animal bolnav, dar ii poate fi adus in casa si pe haine ori pe talpa incaltarilor.
Tocmai de aceea este important sa vaccinam cateii la timp, conform schemei recomandate de medicii veterinar. Perioada de incubatie a virusului este de 3-4 zile, iar simptomele apar in general dupa la 6-10 zile dupa expunerea la virus.
Cum recunosti parvoviroza. Cele mai frecvente simptome
Parvoviroza nu este foarte greu de identificat, iar la primele simptome este musai sa apelati la veterinar. Chiar daca animalul incepe sa se simta rau noaptea sau intr-o zi in care veterinarul la care mergeti de obicei nu lucreaza, puteti apela la o clinica veterinara non stop, pentru ca de rapiditatea cu care se administreaza tratamentul depinde viata catelului.
Ar trebui sa te alarmezi daca observi urmatoarele simptome la cainele tau:
– inapetenta
– diaree, eventual cu urme de sange
– temperatura prea ridicata sau prea scazuta
– episoade de voma
– deshidratare severa.
Tot acest tablou nefericit poate conduce la soc septic si, implicit, la deces. Administrat la timp, un tratament parvoviroza poate salva viata catelului pe care l-ai indragit atat de repede si atat de mult. Statisticile expertilor arata ca administrarea in timp util a tratamentului poate sa scada drastic rata de mortalitate in caz de parvoviroza (de la 90%, la sub 10%).
Cum sa actionezi cand cainele face parvoviroza
Tratamentul adecvat pentru un catel cu parvoviroza poate fi stabilit doar de medicul veterinar. Multe dintre medicamente sunt administrate prin perfuzii, asa ca ideal ar fi ca tratamentul de parvoviroza sa fie facut intr-o clinica veterinara non stop. Daca nu actionati rapid, de la primele semne de „parvo”, in 72 de ore de la debutul simptomelor, din cauza vomei si a diareei (scaune de obicei verzui sau cu sange), deshidratarea va fi din ce in ce mai pronuntata, iar cainele va intra in soc septic si va muri.
Riscul major de parvoviroza este la caini nevaccinati si in general pana in varsta de doi ani, prin urmare nu neglijati schema obligatorie de vaccinare atunci cand aveti un catel.