Scrie pentru noi

AcasăLifestyleCum alegi vinul în funcție de preparatele culinare? 3 recomandări

Cum alegi vinul în funcție de preparatele culinare? 3 recomandări

Ultimele articole

Scapa de grija platii facturilor urgente cu un credit rapid pana la salariu!

In fiecare luna, stresul facturilor care se aduna pune destul de mare presiune pe...

Marea ne așteaptă: cele mai bune stațiuni pentru un sejur în Egipt pentru vacanțe în familie

Alegerea unui sejur în Egipt necesită întotdeauna o abordare profesională. Iar dacă mergeți în...

Cum alegi vinul în funcție de preparatele culinare? 3 recomandări

Se spune că un vin bun se savurează împreună cu o mâncare bună, însă pentru a te bucura pe deplin de calitățile băuturii și ale preparatului culinar trebuie să știi cum să combini cele două ingrediente.

Un vin nu se potrivește cu orice mâncare, așa cum fiecare fel cere un soi anume, iar cunoașterea acestor combinații este una dintre condițiile pentru a fi o gazdă perfectă.

În cele ce urmează, îți vom arăta cum să alegi vinul potrivit în funcție pe mâncarea din farfurie, cu câteva exemple elocvente în acest sens.

Culoarea vinului, în concordanță cu cea a cărnii

Una dintre regulile de bază în alegerea vinului constă în asocierea culorii acestuia cu cea a cărnii din meniu. Astfel, alături de felurile de mâncare cu carne albă se va servi întotdeauna vin alb, în timp ce felurile cu carne roșie cer un vin roșu.

Prin urmare, peștele, fructele de mare, carnea de pasăre, creierul și mâncărurile cu sosuri albe sau galbene se vor servi alături de un vin alb. Totodată, mâncărurile cu carne de porc, vită, oaie sau vânat cer un vin roșu, la fel și cele cu sosuri roșii.

În ceea ce privește carnea de miel, aceasta poate fi servită cu diverse sortimente de vin rose, fiind o carne de un roșu mai deschis. Cele mai potrivite sunt vinurile seci și demiseci, în timp ce un rose demidulce se potrivește cu carnea roșie ușor caramelizată.

De asemenea, un rose poate fi servit și în compania felurilor ușoare cu pește sau fructe de mare.

Mâncărurile tradiționale, doar cu vinuri regionale

Dacă ai inclus în meniu mâncăruri tradiționale specifice unei anumite țări sau regiuni, este de preferat să  le servești în compania unor vinuri provenite din aceeași zonă geografică.

Spre exemplu, pastele sau pizza merg cel mai bine cu un vin italian, în timp ce un foie gras sau un cordon bleu se potrivesc perfect cu vinurile franțuzești.

În cea ce privește bucătăria tradițională românească, mâncărurile trebuie asociate cu vinuri din zona din care provin. Mai precis, o tochitură moldovenească se servește cu un vin din regiunea Moldovei, o plachie ca-n Deltă – cu un vin dobrogean, un gulaș, cu un vin din Ardeal, iar lista poate continua. 

Gustul vinului, ales în funcție de gustul mâncării

Gustul este un alt element comun pentru vin și mâncare, de care trebuie să ții cont când alcătuiești meniul.

Astfel, pentru mâncărurile sărate,  cel mai potrivit este un vin dulce, care să contrabalanseze gustul mâncării. Vinul trebuie să fie unul slab, pentru că gustul sărat va face ca o licoare cu un conținut mai mare de alcool să pară amară. De asemenea, și vinurile spumante sunt o alegere perfectă pentru mâncărurile sărate, pentru că aciditatea lor atenuează gustul sărat.

În cazul felurilor acre trebuie ales un vin acrișor, cu o intensitatea a gustului cel puțin similară cu cea a mâncării. Dacă mâncarea estre mai acră decât vinul, gustul acestuia se va pierde și va fi unul fad.

Pentru mâncărurile grase sunt recomandate vinurile taninoase cu un gust ușor amărui, care mai taie din „grăsime” și face ca preparatul să fie mai ușor de digerat.

La desert se servesc vinuri dulci, de preferat cu un gust mai intens decât prăjiturile sau celelalte dulciuri servite. Și de această dată, dacă desertul este mai dulce decât vinul, băutura  nu va mai avea niciun gust.

Vinurile rose și cele spumante dulci se potrivesc cel mai bine la desert, însă nu vei greși nici dacă vei opta pentru un vin roșu sau alb.

Mai trebuie adăugat la final că în alegerea vinului potrivit se ține cont și de textura mâncării. Mai precis, felurile ușoare se servesc cu vinuri slabe, cu gust răcoritor, în timp ce mâncărurile grele se potrivesc cu un vin corpolent.

Acestea sunt principalele reguli pe care trebuie să le ai în vedere pentru a putea găsi vinul potrivit oricărui fel de mâncare.   

Ultimele articole

Scapa de grija platii facturilor urgente cu un credit rapid pana la salariu!

In fiecare luna, stresul facturilor care se aduna pune destul de mare presiune pe...

Marea ne așteaptă: cele mai bune stațiuni pentru un sejur în Egipt pentru vacanțe în familie

Alegerea unui sejur în Egipt necesită întotdeauna o abordare profesională. Iar dacă mergeți în...

Top 6 cele mai populare tipuri de pariuri în fotbal

Pariurile pe fotbal sunt printre cele mai populare activități pentru iubitorii sportului rege. Diversitatea...

Top 7 favorite la câștigarea EURO 2024

Campionatul European de Fotbal 2024, cunoscut și sub numele de EURO 2024, se anunță...

Mai multe articole similare

Scapa de grija platii facturilor urgente cu un credit rapid pana la salariu!

In fiecare luna, stresul facturilor care se aduna pune destul de mare presiune pe...

Marea ne așteaptă: cele mai bune stațiuni pentru un sejur în Egipt pentru vacanțe în familie

Alegerea unui sejur în Egipt necesită întotdeauna o abordare profesională. Iar dacă mergeți în...

Top 6 cele mai populare tipuri de pariuri în fotbal

Pariurile pe fotbal sunt printre cele mai populare activități pentru iubitorii sportului rege. Diversitatea...