Probabil ai auzit de sisteme de încălzire prin pardoseală, dar este posibil să nu știi care sunt și cum funcționează exact acestea.
Încălzirea în pardoseală există încă din Imperiul Roman, când termele publice și locuințele persoanelor importante aveau sub pardoseala din piatră canale prin care circula apă caldă.
În prezent, încălzirea modernă în pardoseală, așa cum este cea de la Aleroma, a devenit tot mai populară mai ales în zonele cu ierni răcoroase, dar și la noi în țară.
Dar cum funcționează acest tip de încălzire și care sunt avantajele sistemelor de încălzire în pardoseală?
Ce este încălzirea în pardoseală?
Încălzirea în pardoseală implică instalarea unui sistem (fie din țevi prin care circulă apa, fie din fire electrice) în pardoseală. Pardoseala devine, practic, un calorifer imens, încălzind camera.
Încălzește încăperea de la sol și oferă un nivel de confort superior. De asemenea acest tip de încălzire solicită mai puțin centrala ta, față de un sistem tradițional de calorifere. Acest lucru se datorează faptului că încălzirea prin pardoseală are o temperatură de funcționare mai scăzută (aproximativ 40°C) decât un sistem cu calorifere, care funcționează în mod normal la aproximativ 65°C.
Încălzirea în pardoseală funcționează foarte bine și cu tehnologia regenerabilă, cum ar fi pompele de căldură, care au un debit scăzut.
Ce sistem de încălzire în pardoseală este mai bun, încălzirea electrică sau cea pe bază de apă caldă?
Există două tipuri principale de încălzire prin pardoseală:
- Încălzire în pardoseală cu agent termic;
- Încălzire electrică în pardoseală.
În termeni de bază, un sistem de încălzire prin pardoseală cu agent termic conține țevi, umplute cu apă caldă și alimentate de o centrală termică sau o pompă de căldură. Aceste țevi sunt ascunse în podea și, de obicei, încorporate într-o șapă.
Acesta este cel mai bun tip de încălzire prin pardoseală pentru cei care construiesc de la zero și/sau planifică un sistem pentru întreaga casă.
Încălzirea electrică prin pardoseală este,de obicei, mai ieftină și mai ușor de instalat decât incalzirea in pardoseala cu agent termic. Cu toate acestea, costurile de funcționare pot fi de trei ori mai mari.
Este adesea o idee bună să instalezi încălzire electrică în pardoseală într-o zonă mică, unică, cum ar fi o baie sau un dormitor, unde poate fi dificil să instalezi încălzire în pardoseală cu agent termic.
Dacă optezi pentru un sistem de încălzire prin pardoseală pentru întreaga casă, în fiecare cameră vor exista conducte separate. Acest lucru îți permite să controlezi când acele camere sau „zone” vor fi încălzite și pentru cât timp, fără a fi nevoit să încălzești camere goale.
Cum funcționează încălzirea prin pardoseală?
În mod ironic, încălzirea prin pardoseală este precum un radiator. Încălzirea prin pardoseală încălzește masa podelei (șapa și finisajul podelei) și acea căldură apoi (în mare parte) radiază în cameră – există o convecție, dar peste 80% din transferul de căldură este prin radiație.
Efectul acestui lucru este că încălzirea prin pardoseală încălzește camera de la sol, oferind căldură uniformă în întreaga cameră, eliminând punctele reci și oferind astfel mai mult confort. Înseamnă, de asemenea, că ne simțim mai repede încălziți.
Ca atare, dacă dorim să setăm temperatura camerei la 20°C, un sistem de calorifere va trebui să ridice aerul de la nivelul tavanului la 21°C sau 22°C pentru ca noi să ne simțim confortabil în timp ce ne uităm la televizor.
Cu un sistem de încălzire prin pardoseală, aerul din cameră, de la nivelul tavanului poate fi la 18°C și noi vom resimți confortul a 20°C la nivelul canapelei.
- Acest lucru poate fi esențial în condițiile în care a crescut prețul utilităților. O reducere a temperaturii cu 1°C va reduce factura la încălzire cu 10%!